“Laik, parasız, bilimsel, adil bir eğitim”
Sendika, öğretmenin durumunu, “Borçlu, umutsuz ve haksızlığa uğramış” şeklinde tanımladı.
Hatay Eğitim İş Sendikası, 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları ekseninde, öğretmenin bugünkü durumunu özetlerken, “Borçlu, gelecekten umutsuz, haksızlığa uğramış” şeklinde tanımladı. Eğitim İş’in hemen her sene 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde yaptığı araştırmanın, bu yıl her zamankinden daha acı sonuçlar verdiğini, 5.514 öğretmenle çevrimiçi görüşmeler yapılarak ve anahtar sorular sorularak yapılan araştırmada çarpıcı veriler ortaya çıktığını savunan Sendika Yönetimi, araştırmaya katılan öğretmenlerin %83’ünün, maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşündüğünü savundu.
Diğer tüm sebeplerle birlikte, öğretmenlerin %93’ünün, öğretmenliğin saygın bir meslek olma özelliğini kaybettiği konusunda hemfikir olduğu görüşüne yer verilen Hatay Eğitim İş Sendikası raporunda, şöyle denildi:
“Araştırmaya dahil olan öğretmenlerden; ebeveyn olanların %63’ü çocuklarının gıda ihtiyaçlarını, %73’ü çocuklarının kılık kıyafet ihtiyaçlarını, %47’si çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamıyor.
Hal böyle olunca, araştırmaya katılan öğretmenlerin %86’sı, çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor.
Öğretmenlerin %43’ü, daha çok para kazanacağı ve bir iş bulması halinde mesleği bırakacağını ifade ediyor. Öğretmenlerin %96’sı, son bir yılda yaşanan fiyat artışlarının bütçesini daha fazla etkilediğini söylüyor ve %61’i, gelirlerinin yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını ifade ediyor.”
Eğitim İş araştırmasının çarpıcı sonuçlarından ana başlıklar şöyle:
ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 60’I GELECEKTEN ÜMİTSİZ!
-Öğretmenlerin %46’sı, görevden alınma korkusu yaşadığını söylüyor.
-Öğretmenlerin %70’i, öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini söylüyor.
-Araştırmaya katılan öğretmenlerin %39’u, Milli Eğitim Bakanı’nın eğitimin sorunlarını çözemeyeceğini, %16’sı kararsız olduğunu, %45’i ise çözebileceğini düşünüyor.
Hatay Eğitim İş Sendikası mesajının son bölümünde de şöyle denildi:
“Eğitim-İş olarak, eğitim ve bilim emekçilerimizin bu haklı talepleri için; laik, parasız, bilimsel, adil bir eğitim için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
-Cemil Yıldız-