Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim İş’in asgari ücret görüşü:

TÜİK yanlış verileriyle yola

TÜİK yanlış verileriyle yola çıkılmamalı…

Öğretmen Sendikası Eğitim İş’in Hatay Şubesi, işçiler için 2021 yılı asgari ücretin belirlenmesinde, “yanlış veriler” olduğunu savunduğu TÜİK istatistikleri ile yola çıkılmaması gerektiğini savundu.
Hatay Eğitim İş’in asgari ücretle ilgili görüşleri özetle şöyle:
“Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz… Asgari ücret belirlenirken; TÜİK’in hangi gider kalemlerine ve hangi marketlere bakarak belirlediği belli olmayan enflasyon rakamı değil, sokaktaki gerçek enflasyon dikkate alınmalıdır. Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in son araştırmasına göre, son bir yılda açlık sınırı yüzde 17, yoksulluk sınırı ise yüzde 13 artmıştır. Yine son bir yılda kırmızı et yüzde 20, süt-yoğurt yüzde 15, taze sebze yüzde 27, pirinç-bulgur yüzde 16, yağ yüzde 25 artmıştır. Emekçinin sırtında taşıdığı enflasyon, zorunlu gıda giderleriyle de sınırlı kalmamıştır. Konfederasyonumuzun kapsamlı araştırması; son 1 yılda barınma giderlerinin yüzde 9, ev eşyalarının fiyatlarının yüzde 15, ulaşım masraflarının ise yüzde 18 arttığını ortaya koymuştur.
Asgari ücret belirlenirken, bu gerçeklerin göz önüne alınmaması insanlık ayıbı olacağı gibi, Anayasa’ya da aykırı olacaktır. Zira Anayasamız, çalışanlara adil ücret verilmesini ve asgari ücret belirlenirken, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun göz önüne alınmasını şart koşmaktadır.
Asgari ücretlilerin üzerindeki dolaylı ve direkt vergi yükü kaldırılmalı ya da asgari ücret belirlenirken bu vergiler dikkate alınmalıdır. Konfederasyonumuzun yaptığı son araştırma, 4 kişilik bir ailenin yoksunluk hissi yaşamadan geçinebileceği ücretin 11 bin lira olduğunu ortaya koymuştur.” -Cemil Yıldız-