Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim İş’in “Uzaktan Eğitim” Önerileri

Aynı Hatalar Tekrarlanmasın Hatay Eğitim İş Şubesi Yönetimi, Milli Eğitim

Aynı Hatalar Tekrarlanmasın

Hatay Eğitim İş Şubesi Yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüz yüze eğitim yerine uzaktan eğitim kararıyla birlikte, geçmişteki hataların tekrarlanmaması dileğinde bulundu. Eğitim İş Hatay Şube Başkanı Mustafa Günal, vaka sayılarındaki artışın sadece bir gerekçesi olan yüz yüz eğitim sürecinde, tüm uyarılara rağmen hükümet tarafından gerekli tedbirlerin alınmadığını kaydetti ve şöyle devam etti.
“Personel ihtiyaçları, temizlik malzemesi temini gibi, pandemi açısından olmazsa olmaz ihtiyaçlar Bakanlıkça karşılanmadığı gibi, başlangıçta söylenen, öğrencilere ücretsiz maske dağıtılması da hayal olmuştur. Tüm bu vurdumduymaz tavırlar ve tedbirsizlikler ise öğrenci, öğretmen ve ailelerinin kovid-19’a yakalanmalarına yol açmış, sağlık sorunları ve hayatların kaybedilmesi ile sonuçlanmıştır.
Gelinen noktada yeniden yüz yüze eğitime ara verilerek, uzaktan eğitime geçiş kararı alınmıştır. Tabii ki eğitim de sağlık kadar önemlidir. Fakat eğitimin yapılabilmesi, sağlıklı koşullarda ve sağlıklı bireylerle mümkündür.
Bakanlığı, aynı hataları yapmaması için uyarıyoruz.
Öğrenci ya da öğretmenlerin, sabahtan akşama kadar ya da gece geç saatlere kadar bilgisayar başında bulunmalarının pedagojik olmadığı, hatta sağlık açısından da sakıncalı olduğu ortadadır. Bu nedenle, uzaktan eğitimde yapılacak ders sayıları azaltılmalı, ders saatleri ise mesai saatleri ve günleri dışına taşmamalıdır.
Azaltılan ders saatleri nedeniyle yapılamayan derslerde öğrenci ve öğretmenler izinli sayılarak, öğretmen ve öğrencilerin hak kaybına yol açılmamalıdır. Öğretmenlik mesleğini adeta tehdit eden, güvenlik tedbirleri alınamayan EBA dışı platformlardan ders tanımlanması uygulamalarına son verilmelidir. Özellikle branş öğretmenlerinin sıklıkla karşılaştıkları, sınıfın, hatta okulun öğrencisi olmayan kişilerin canlı derslere girerek öğretmeni, öğrenciyi zor durumda bırakan telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşılmaması için, EBA dışı platformlardan ders verilmesi uygulaması sonlandırılmalıdır. Bu platformlardan yapılan derslerin yarattığı internet maliyetinin öğrenci ve öğretmenler tarafından karşılanmak zorunda kalındığı da unutulmamalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenden, hatta öğrencide de kaynaklanmayan nedenlerle yapılamayan derslerin sorumluluğunu öğretmenlere yükleyecek şekilde mali kayıplara yol açan uygulamalara son vermelidir.
Öğretmenlere, istekleri dışında görev tanımında yer alan eğitim öğretim faaliyetleri haricindeki görevler verilmemesi için, Bakanlığın diğer Bakanlıklarla temas kurması ve sorunu çözmesi gerekmektedir. Bakanlık, yayımlayacağı genelgeyle, öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde kendilerine verilecek görevlerini yerine getirebilecekleri koşullar bulunması şartıyla, görev yerleri dışına çıkışlarına izin verilerek, süreci bedenen ve ruhen daha sağlıklı ortamlarda sürdürmelerine olanak tanımalıdır.
Eğitim-İş olarak, Bakanlığı bir kez daha uyarıyoruz. Pandemi sürecinin sorumlusu öğretmen ya da öğrenciler değildir. Dünyayı sarsan pandemi sürecinde eğitimdeki sorunların aşılması, tüm paydaşların ele ele vermesi ile mümkün olacaktır. Bunun için, tüm çocuklarımıza eşit eğitim odaklı bir yaklaşım ve uygulama bekliyoruz. Uygulama için pedagojik yaklaşımlarla planlamalar yapılmalı, ekonomik olarak zor durumda olan öğretmenlerin özlük haklarına dokunulmamalıdır.”  -Cemil Yıldız-