“Öğretmenlik Meslek Kanunu”na karşı
Tasarı Geri Çekilmeli…
Hatay Eğitim Sen, TBMM’de görüşülmesine başlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesini istedi.
31 Aralık 2021’de TBMM’ye sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığını hatırlatan Eğitim Sen Şube Başkanı Özgür Tıraş, şöyle devam etti:
“Kanun tasarısı, gerek hazırlanış biçimi ve gerekse sınırlı içeriği açısından, bir meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi, 18 milyon öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını, 13 maddelik bir kanun metni ile düzenlemek mümkün değildir.
Kanun tasarısında, özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapan meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal hakları, ücret ve çalışma koşulları ile ilgili hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Meslek kanunu olan diğer mesleklere (Doktorluk, Mühendislik ve Mimarlık, Avukatlık, Eczacılık) bakıldığında, kamu-özel ayrımı yapmadan, o mesleği icra eden herkesin ilgili meslek kanunu kapsamında olduğu görülmektedir.
Tasarı, mevcut haliyle bir meslek kanunu niteliği taşımadığı gibi, sadece birinci derecedeki öğretmenlere verilecek olan 3600 ek gösterge başta olmak üzere, ekonomik düzenlemelerle ilgili maddelerin 15 Ocak 2023 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olması, çalışmanın, seçime yönelik olduğunu açıkça göstermektedir.”
Defne CHP İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız’ın da katılarak destek verdiği Hatay Eğitim Sen açıklaması şöyle devam etti:
“Siyasi iktidar, eğer bir meslek kanunu yapmakta samimiyse, yapması gereken tek şey, öğretmenlik mesleği açısından uluslararası düzeyde kabul gören en önemli belge olan ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun bir düzenleme yapmalıdır.
ILO ve UNESCO ortak belgesi olarak 5 Ekim 1966 yılında kabul edilen ve Türkiye tarafından da onaylanan tavsiye kararı, öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adımdır.
Siyasi iktidar, TBMM’ye sunduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nı derhal geri çekmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa, ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır.
Bu doğrultuda çalışmalar yürütmek üzere, eğitim alanında örgütlü tüm sendikaları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.”
-Duygu Ertaş-