Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim Sen

AYM’den “ÖMK” ile ilgili

AYM’den “ÖMK” ile ilgili İPTAL kararı bekliyor:

Öğretmenleri Ayrıştırıyor…

Öğretmen kuruluşu Eğitim Sen’in Hatay Şubesi, dünden itibaren Anayasa mahkemesinde görüşülmesine başlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili düzenlemenin iptalini istiyor. Şube Başkanı Özgür Tıraş başkanlığındaki Hatay Eğitim Sen yöneticileri, ortak açıklamasında, 14 Şubat 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve ardından çıkarılan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin Anayasa’ya ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle yoğun tepkiyle karşılandığı kaydedildi.

Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Özgür Tıraş, şöyle konuştu:

“Gerçek bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ düzenlemesi, yasalaşmasının hemen ardından, ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmış ve AYM de konuyu ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine almıştır. Benzer bir şekilde, ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin de ilgili yasalara ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle sendikamız tarafından Danıştay’da dava açılmıştır. Açılan davalara rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir.

Eğitim Sen olarak, gündeme geldiği ilk günden itibaren yaptığımız eylem ve etkinliklerde, AYM gündemindeki düzenlemenin; öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu ifade edilmiştir. Son olarak, 2 Kasım tarihinde 14 eğitim sendikasının ülke genelinde yaptığı iş bırakma eylemiyle, öğretmenler, kitlesel olarak itirazlarını dile getirmiştir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, ÖMK’ye yönelik bütün eleştirilere kulaklarını tıkamakta ve bildiğini okumaya devam etmektedir.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK’yi, 9 Kasım 2022 Çarşamba günü esastan görüşmeye başlamıştır.. Eğitim emekçilerinin beklentisi, ÖMK’de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Bu anlamda AYM’nin vereceği karar önemlidir.

Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi, hukuka uygun karar alması, eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir. Gündeme geldiği andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemizi gerek hukuksal, gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürdüreceğimiz bilinmelidir.” -Haber/Cemil Yıldız-