Hatay Eğitim Sen, EBA yerine, öğrencilerle yüz yüze eğitime geçilmesini istedi. Hatay Eğitim Sen Yürütme Kurulu adına Başkan Özgür Traş, okulların açılma tarihinin çok önceden belli olmasına rağmen, ne yüz yüze eğitim, ne de uzaktan eğitim uygulamalarına tam anlamıyla hazırlık yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yaşanan sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığını savundu.
Hatay Eğitim Sen’in, okulların açılmasından bu yana geçen 12 günlük süreçle ilgili görüşleri şöyle:
“Yeni eğitim öğretim yılına, öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğu uzaktan eğitimle başlamıştır. Mart ayından bu yana geçen süre içinde, uzaktan eğitimde yaşanan temel sorunlara çözüm üretilmemiştir. Eğitim Bilişim Ağı’nın (EBA) teknik altyapısı güçlendirilmemiş, uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizliklere çözüm üretilmemiştir. 22 Eylül 2020 sabah saatlerinden itibaren EBA’ya giriş yapılamamış, okul yöneticileri, öğretmenleri farklı programları kullanmaya yönlendirmiştir. EBA’da yaşanan yoğunluk, beklenmedik bir durum veya anlık bir sorun olmadığı gibi, uzaktan eğitim başladığında, EBA’ya giriş problemi yaşanacağı bilinen bir durumdur.
Öğrenci sayıları ve ders programları dikkate alındığında, EBA sisteminde belli bir yoğunluğun yaşanacağını öngörmek zor değildir. MEB’in, bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması dikkat çekicidir. MEB açısından, çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel sorun alanları olarak kabul edilmediği için de gerekli adımlar atılmamaktadır.
Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak, ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde, derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir. Öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde harcadığı emek ve çaba dikkate alınarak, ödenen ek ders ücretinde artırıma gidilmesi gerekirken, kesinti yapılmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz. Bu konuda hukuksal yollara başvurduğumuzu ve her tür demokratik hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz.
MEB, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir. Uzaktan eğitimle ilgili olarak yaşanan erişim sorunlarına acilen çözüm üretilmeli, öğrenci ve öğretmenlerin teknik ve donanım eksiklikleri derhal giderilmelidir. Öğretmenler, EBA dışında uzaktan eğitim için kullanılan canlı platformlara girmeye zorlanmamalıdır. Söz konusu canlı iletişim platformları ile Bakanlık, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri anlaşma imzalanmalı, öğretmenler ve öğrenciler ancak söz konusu anlaşmadan sonra bu platformları kullanmalıdır. MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü yazıları en kısa sürede geri çekilmeli, uzaktan eğitimde öğretmenlerin canlı derse hazırlık için çok daha fazla emek ve zaman harcadığı düşünüldüğünde, derse hazırlık ücretleri arttırımlı olarak ödenmelidir. Rehber öğretmenler, kendi görevlerinin gerektirdiği iş ve işlemleri uzaktan da yapabildiklerinden, ek ders için okula gelmek zorunda bırakılmamalıdır. Uzaktan eğitimde bütün öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders sayısı düşürülmeli ve eşitlenmelidir. Öğretmenleri, mesai saatleri dışında ve hafta tatillerinde ders yapmaya zorlayan her türlü uygulamadan vazgeçilmelidir.
Eğitim Sen olarak, yaptığımız ve yapacağımızı girişimler üzerinden, MEB’in hukuksuz uygulaması ile ilgili işlemlerin iptal edilerek, öğretmenlerin yaşadığı hak gasplarının önüne geçecek adımları atacağız. Sorunun en kısa sürede çözülmemesi durumunda, haklarımızı demokratik, yasal ve meşru yollarla korunmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.” -Cemil Yıldız-