Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim Sen Sert Çıktı

“Okullardaki karma eğitimi hedef

“Okullardaki karma eğitimi hedef alan cinsiyet ayrımcı uygulamalar, laik eğitime meydan okumaktır”

Hatay Eğitim Sen, Bursa ili Osmangazi ilçesinde bir ortaokulda, okul müdürünün, okulda kız öğrenciler ile erkek öğrencilerin ayrı ayrı sınıflarda öğrenim görmeleriyle ilgili talimat vermesi girişimini, laikliğe saldırı şeklinde yorumladı.

Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Özgür Tıraş, okullarda karma eğitimi hedef alan cinsiyet ayrımcı uygulamaların, laik eğitime meydan okuma anlamı içerdiğini savundu. Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Özgür Tıraş, açıklamasında, toplumsal yaşamın farklı alanlarında olduğu gibi, eğitim sisteminde ve okullarda, iktidarın kendi dünya görüşüne uygun bir nesil yetiştirme yönündeki uygulamaların, çocuk ve gençlere yönelik açık bir baskı ve dayatma haline geldiğini kaydederek, “Bu durumun son örneği, Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki bir ortaokulda yaşanmıştır” dedi ve şöyle devam etti:
“Osmangazi’de yaşanan bu örneğin ilk olmadığı bilinmektedir. Okul müdürünün, yetkisini ve haddini aşarak, kız ve erkek öğrencileri, cinsiyetçi bakış açısıyla ayrı sıralarda oturtmak istemesi, iktidar ve yandaşları tarafından sık sık gündeme getirilen karma eğitim karşıtlığının tipik bir sonucudur.
Bu çağdışı zihniyetin kız ve erkek öğrencileri ayrı sıralarda, ayrı sınıflarda, daha sonra ayrı ayrı okullarda okutulması fikrinin somut bir yansıması olduğu açıktır. Eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşımın, laik eğitime meydan okumak anlamına geldiği açıktır.
Laik eğitimin önemli göstergelerinden biri de karma eğitimdir. Karma eğitimle öğretim, kız-erkek öğrencilerin aynı ortamda öğretim görmesiyle birlikte sağlıklı oluşabilmekte, kadın erkek eşitliğini yaşama geçirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde, daha dengeli kişilikler oluşmakta, farklı cinslerin birbirine ve farklılıklarına saygı göstermesi de eğitim süreci içinde öğretilebilmektedir.
Erkek ve kız öğrencilerin karma eğitimine, dinsel ve cinsiyetçi gerekçelerle karşı çıkmak ve tek cinse dayalı eğitimi savunmak, okulların sadece öğrenme değil, aynı zamanda çocuklar ve gençler için sosyalleşme mekânları olduğu gerçeğinin göz ardı edilmesi, öğrencilerin cinsiyetlerine göre ayrıştırılması birbirinden açıkça tecrit edilmesi anlamına gelmektedir.
Böylesine ayrımcı ve cinsiyetçi bir anlayışa sahip kişilerin, okul yöneticisi olarak görev yapıyor olması, çocuklarımızın geleceği açısından en büyük tehditlerden biridir. Çocuklarımızın cinsiyetleri üzerinden, yasal yetkilerini de aşarak suç işleyen bu okul müdürü derhal görevden alınmalı, böylesine çağ dışı zihniyete sahip birisinin idarecilik ya da öğretmenlik yapmasına kesinlikle izin verilmemelidir.”
-Cemil Yıldız-