Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim sendikalarından MEB’e genelge tepkisi

Millî Eğitim Bakanlığı’ının (MEB) kış saati uygulamasına ilişkin genelgesine eğitim sendikalarından tepki yağdı. Eğitim-Sen ve Hürriyetçi Eğitim-Sen başkanları, öğrencilerin karanlıkta okula gitmesinin engellenmesi için kış saati uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Millî Eğitim Bakanlığı'ının (MEB) kış saati uygulamasına ilişkin genelgesine eğitim

“Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor”
Eğitim sendikaları, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kış saati genelgesine tepki gösterdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Olması gereken, iktidarın ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaz saati uygulamasına son vermesi. Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor. Çocukların problemleri değil, şirketlerin karı düşünülüyor” dedi. Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise “Okul başlangıç ve bitiş saatlerinde yapılacak değişikliğin velinin çalışıyor olması, ulaşım ve servisler gibi birçok değişkeni de bulunmaktadır. Kış saati uygulamasına geri dönülmeli, sadece öğrencileri değil toplumun önemli bir kısmını etkileyen sorun ortadan kaldırılmalıdır”diye konuştu.

MEB’ten valiliklere genelge
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla il valiliklerine “okul ve ders saati uygulaması” konulu genelge gönderildi. Genelgede, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı. İlk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatleri ile ilgili olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yer alan ilgili hükümlere yer verildi. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisinin illerde valiliklerde olduğu kaydedildi.

“Yaz saati uygulaması sona ermeli”
Eğitim sendikaları genelgeye tepki göstererek yaz saati uygulamasının sona erdirilmesi gerektiğini savundu. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ve Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, konuyu değerlendirdi. Kemal Irmak, “Temel problem, yaz saati uygulamasından vazgeçilmiyor olması. Kış saati uygulamasının bir bütün olarak başlatılmaması” dedi.

“Kış saati uygulaması, özellikle ikili eğitimdeki öğrencileri etkiliyor”
Yaz saati uygulamasının şirketlerin karı dışında işe yaramayan bir uygulama olduğunu belirten Irmak, bu uygulamanın en çok ikili öğrenim ve taşımalı eğitimde olan okullarda okuyan öğrencileri zor durumda bıraktığını söyledi. Irmak, “Öğrenciler okullara karanlıkta gidiyor, karanlıkta evlerine dönüyor” diye konuştu.

“Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor”
Yetkinin valiliklere bırakılmasının bazı illerde avantaj sağlayabileceğini ancak genel olarak kaosa ve kargaşaya neden olabileceğini belirten Irmak, şöyle devam etti:

“Eğitimin bütünlüklü yürütülmesi açısından da problemli bir durum. Olması gereken, iktidarın ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaz saati uygulamasına son vermesi. Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor. Çocukların problemleri değil, şirketlerin karı düşünülüyor. Çocukların genelde saat 09.00’da okula başlaması gerekiyor. Çocukların uykusunu alması, kahvaltısını yapması gerekiyor. Ama çocuklar sabahın köründe uykusuz bir şekilde sırtlarında yükle okula gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum, ülkenin eğitim başarısının düşmesine de neden oluyor. Devletin bir an önce bu uygulamadan vazgeçmesi gerekiyor. Bu biçimiyle ülkenin geleceği için iyi kuşaklar yetiştiremiyoruz.”

“Millî Eğitim Bakanlığı, topu taca atıyor”
Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise gün doğmandan öğrencilerin okula gitmek zorunda kalmasının fiziksel ve pedagojik olumsuzlukları beraberinde getirdiğini söyledi. Kuruoğlu, “Zaten valiliklerde bulunan okul başlangıç ve bitiş saatlerini belirleme yetkisini, yeniden kamuoyuna duyuran Millî Eğitim Bakanlığı topu taca atıyor” dedi.

“Gerçekçi çözümler gerekiyor”
“Sorunun çözümü için valiliklerin istisna durumlar dışında, siyasi iktidarın uygulamalarından bağımsız davranması beklenemez” diyen Kuruoğlu, şöyle devam etti:

“Kaldı ki okul başlangıç ve bitiş saatlerinde yapılacak değişikliğin velinin çalışıyor olması, ulaşım ve servisler gibi birçok değişkeni de bulunmaktadır. Nüfusun büyük bir kısmı ülkenin batısında yaşamaktadır ve uygulamadan etkilenmektedir. Okul başlangıç saatlerinin belirlenmesinde gerçekçi çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kış saati uygulamasına geri dönülmeli, sadece öğrencileri değil toplumun önemli bir kısmını etkileyen sorun ortadan kaldırılmalıdır.”