Eğitimde Adaletsizlik Artacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, yeni düzenlemenin öğretmenleri yeni mağduriyetlere sürükleyeceğini savundu. Kanun tasarısını “yama” olarak nitelendiren Çalışkan, yasanın eksikliklerine ve öğretmenlerin yaşadığı mevcut mağduriyetlere dikkat çekti. Çalışkan, “Staj mağdurları, Çıraklık mağdurları, Öğrenci Affı mağdurları, EYT mağdurları, KHK mağdurları, Rezerv mağdurları gibi […]

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine konuşan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, yeni düzenlemenin öğretmenleri yeni mağduriyetlere sürükleyeceğini savundu. Kanun tasarısını “yama” olarak nitelendiren Çalışkan, yasanın eksikliklerine ve öğretmenlerin yaşadığı mevcut mağduriyetlere dikkat çekti.

Çalışkan, “Staj mağdurları, Çıraklık mağdurları, Öğrenci Affı mağdurları, EYT mağdurları, KHK mağdurları, Rezerv mağdurları gibi birçok örnekte olduğu gibi, Millî Eğitim Akademisi’nden kaynaklı yeni mağduriyetlerin ortaya çıkacağını öngörüyoruz,” dedi.

Kanuna özel sektör mantığıyla yaklaşılmasını eleştiren Çalışkan, “Ülkemizde işsiz öğretmen ordusu oluşturulacak. Eğitim Fakültesi mezunlarının iş bulamadığı bir ortamda yeni öğretmenlerin piyasaya sürülmesi sorunu daha da derinleştirecek,” şeklinde konuştu.

Özel okul öğretmenlerinin durumunun göz ardı edildiğini belirten Çalışkan, yasada bu öğretmenlerin sadece şiddet vakaları gündeme geldiğinde hatırlanmasını eleştirdi.

Mülakat sistemini de sert bir dille eleştiren Çalışkan, özel okullardaki öğretmenlerin neden mülakata tabi tutulmadığını sorguladı ve adaletli bir eğitim politikası çağrısında bulundu.

Ücretli öğretmenlerin durumuna da değinen Çalışkan, Sayıştay raporuna göre 75 bin öğretmen açığının bulunduğunu, ancak 2024 yılı için planlanan atamaların sadece 20 bin öğretmeni kapsadığını vurgulayarak ücretli öğretmenlerin yaşadığı adaletsizliği dile getirdi.

Eğitim Fakülteleri mezunlarının iş bulma sorunlarına da dikkat çeken Çalışkan, yeni kanunun eğitimdeki adaletsizlikleri artıracağını savundu.

Millî Eğitim Akademisi’nin kurulma sebeplerini eleştiren Çalışkan, “Bu akademiler, duygusal sebeplerle mi kuruluyor? İhraçların önünü açmak ve düşük maliyetle öğretmenleri bekletmek amacını güdüyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak Çalışkan, yeni kanunun adil olmamasını ve sürekli değişen KHK uygulamalarının devam edeceği endişesini dile getirerek, eşitlikçi ve kalıcı yasaların gerekliliğine vurgu yaptı. ( Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version