Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitimde sınıfta kaldık

Dünya 25.liğinden, Dünya 99.luğuna…

Dünya 25.liğinden, Dünya 99.luğuna…

AKP’nin iktidara geldiği 2002’de, Türkiye, eğitim kalitesinde 25.sıradayken, daha sonra 77., şimdi ise 99. sıraya geriledi. Türkiye, eğitim kalitesinde sınıfta kaldı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan ‘Eğitim Kalitesi 2018‘ isimli rapora göre, Türkiye, 137 ülke arasında 99’uncu sırada yer aldı. Katar, Malezya, Endonezya, İran ve Pakistan gibi dünyanın geri kalmış ülkelerinin eğitim sistemi bile, Türkiye’nin önünde yer aldı. Listedeki birinci ülke İsviçre iken, toplam bütçesinin % 30’unu eğitime harcayan Singapur ise ikinci oldu. Listenin üçüncü sırasında Finlandiya, 4.sırasında Hollanda yer alıyor
Geçen sene 101. sırada yer alan ülkemiz, bu sene iki sıra öne geçerek 99. oldu. Ancak Türkiye; Mozambik, Nikaragua, Tanzanya, Etiyopya ve Kamboçya’nın bulunduğu konumdan kendini ne yazık ki kurtaramadı.
Ortalamamızın, 2009 ve 2012’de biraz yükselse de, 2015’te hızlıca bir düşüş yaşadığını belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’ın açıklamaları şu şekilde:
“Bu düşüş tam da; 4+4+4 Yasası’nın kabul edildiği, İmam Hatip Ortaokullarının ve Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamberin Hayatı ile Temel Din Bilgisi gibi üç din dersinin açıldığı, okulların İmam Hatibe dönüştürüldüğü yıllara denk düşmektedir. Umuyoruz ki, gelecek yıllarda Malezya ya da İsviçre gibi ülkelerin eğitim sistemlerini örnek alır ve bu konuda, bir nebzede olsa toparlanma gerçekleştirebiliriz.
EĞİTİME YETERLİ BÜTÇE AYRILIYOR MU?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, her fırsatta ‘Bütçesini artırdık’ dediği Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2019 yılı Bütçe Teklifi’nde, eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlarda kesintiye gidildi. Bütçe teklifine göre, 2018 yılında yüzde 12,13 olan Bakanlığın merkezi yönetim bütçesi, 2019’da yüzde 11,84’e geriledi. MEB bütçesinin milli gelire oranında da benzer şekilde düşüş yaşandı. Geçen yıl milli gelire oranı yüzde 2,69 olan Bakanlık bütçesi, 2019’da 2,56’ya geriledi.
Geçen yıl 92 milyar 529 milyon TL olan MEB bütçesi, 2019 yılı için 113 milyar 813 milyon TL olarak belirlendi. Bütçede sayısal olarak artış görülse de, eğitim hizmetlerine ayrılan payda kısıntıya gidildi. Dini eğitimin bütçesi artırıldı.
MEB bütçesinde aslan payını personel harcamaları oluşturdu. Personel giderleri ve sosyal güvenlik primi giderleri için 2019’da MEB bütçesinden ayrılması öngörülen kaynağın tüm bütçeye oranı, yüzde 83 oldu. Bütçenin yüzde 9’unu mal ve hizmet alım giderleri, yüzde 3’ünü cari transferler oluşturdu. Eğitim yatırımları için ayrılan pay ise geçen yıla göre neredeyse yarı yarıya azaldı. Geçen yıl, bütçe içerisinde yüzde 8,36 olan eğitim yatırımlarının payı bu yıl yüzde 4,88’e düştü.”
Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:
-Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına derhal son verilmeli, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.
-Artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmeli, ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemeler temel ücrete dahil edilmeli emekliliğe yansıtılmalıdır.
-Ek ders saat ücreti hesaplanırken, bir öğretmenin aylık maaş tutarı esas alınmalıdır.
-Aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, ihtiyaç kadar artış yapılmalıdır.
-Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır.
-Cemil Yıldız-