Ekipmansızlığın sonucu:

Su Sümbülleri ve Fareler! Kent içindeki billboardlarda “Asi Nehri’ni Hatay’ın gururu yaptık” mesajları ile karşılaşan Antakyalılar, özellikle de Asi Nehri’nin Palladium Alışveriş Merkezi kısmında oturanlar, bu bölümde biriken su sümbüllerinin yarattığı kirlilikten, bölgenin geceleri karanlığa gömülmesinden ve farelerden şikayetçi. ‘Bu kadar birikmelerine neden izin veriliyor?’ diye soran da var, sorunun neden kaynağında çözümlenmediğini de… Ancak […]

Su Sümbülleri ve Fareler!

Kent içindeki billboardlarda “Asi Nehri’ni Hatay’ın gururu yaptık” mesajları ile karşılaşan Antakyalılar, özellikle de Asi Nehri’nin Palladium Alışveriş Merkezi kısmında oturanlar, bu bölümde biriken su sümbüllerinin yarattığı kirlilikten, bölgenin geceleri karanlığa gömülmesinden ve farelerden şikayetçi.

‘Bu kadar birikmelerine neden izin veriliyor?’ diye soran da var, sorunun neden kaynağında çözümlenmediğini de… Ancak mevcut görsele ekli kirliliğin bir de çok konuşulmayan bir kısmı daha var. Asi Nehri kıyısında uzanan apartmanlardan birinde oturduğunu söyleyen bir vatandaşın buna dair söyledikleri oldukça çarpıcı ve ulaşan kirliliğin boyutlarına dair…
“Halı gibi! Yukarıdan baktığınızda güzel görünüyor hatta. Ama yaklaşın ve gördüklerinize şaşırın! İnsanlarımızı çöp atma konusunda engellemek nasıl mümkün bilmiyorum ama, bitkiler yüzünden atılan çöpler üstte birikmeye devam ediyor. Akşamları evimizden çıkıp nehir yanından yürümeye korktuğumuz oluyor. Bir kere, buradaki bu durum yüzünden lambaların hiç biri uzun zamandır çalıştırılmıyor. En büyük sıkıntı bu. Karanlık da insanı ürkütüyor. Bir de yağmurlu ve kış havasında bu karanlık hiç çekilmiyor. Diğer bir sıkıntımız ise fareler. Gündüzleri görülmüyorlar ama… Geceleri, o bitkiler üzerinden koşup duruyorlar. Geçen bir tanesi nehir duvarından kaldırıma zıpladı, ama Allah’tan yanımızda çocuklar yoktu. Film gibiydi! Hızlı bir şekilde kaldırımda ilerledi ve tekrardan nehir tarafına indi. Öyle küçük bir şey de değildir, kocamandı. Tamam, temizlemek zor, bunu anladık. Ama en azından ilaçlasınlar. Bu da mı zor?”
-EKİPMAN!
Sık sık Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerin ufak bir tekne yardımıyla, ellerinde uzun sopalara takılmış aparatlarla su sümbüllerini toplamaya çalışmalarını izlediğini söyleyen aynı vatandaş, “Taşıma su ile değirmen döner mi?” derken, “Uygun ekipmanları mı yok?” sorusunu sordu.
“İşleri zor. Ama bu şekilde toplamakla işin içinden çıkılır mı? Çıkılmıyor, bunu gördük. Nasıl ki kaldırımların ince temizliği için makineler kullanıyorlar, buna da uygun bir çözüm bulmaları gerekiyor. Yoksa bu kış da böyle geçecek gibi…”
Meraklı bakışların kaynağında duran bir başka vatandaşın ifadesi ise şöyle:
“Sabahları burada yürüyorum. Belediye temizlemeye çalıştı birkaç sefer ama, bu defa galiba birikmesini bekliyorlar. Kaynağını da ben bilmiyorum, nereden geldiğini bilmiyorum. Ama iyi bir şey değil, temizlenmeleri gerekiyor. Galiba hava koşullarından dolayı hızlı büyüdüler. Bakalım ne olacak, bekliyoruz!”
-İSTİLACI-
Yaşananlara ilişkin konuşan isimlerden, Antakya Doğa, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr. Samim Kayıkçı, su sümbülünün Güney Amerika kökenli bir bitki olduğunu söyledi. Su sümbülünün dünya literatüründe ‘istilacı su bitkileri’ arasında en bilinen türlerden biri olduğunu kaydeden Kayıkçı, şu bilgiyi verdi:
“Çeşitli arazi çalışmalarında bu türün yayılışını gözlemliyoruz. Pek çok zararlarının yanında bir kısım faydaları da var insanlar için. Yayıldığı yerlerde su ulaşımıyla ilgili sıkıntılara sebep oluyor, sulama kanallarının ve barajların tıkanmasıyla ilgili sorunlar oluyor. Bir bölgenin biyo çeşitliliği üzerine etkisi var. Çünkü yabancı bir tür ve oraya girdiği yere çok hızlı çoğaldığı için bütün alanı kaplıyor ve oradaki bütün doğal dengeyi bozuyor.”
Kayıkçı, Asi Nehri üzerinde görülen bu tür sümbülün Türkiye’nin diğer yerlerine de dağılma riskinin bulunduğunu da söyledi.
-DİĞER ŞEHİRLER-
Edirne’den Bursa’ya, yerel idarelerin bu konuda yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak kullandıkları ‘amfibik’ araçları olduğunu dile getirenler, yaşanan sıkıntının her sene yaşandığını ve sorunun da artık ciddi boyutlara ulaştığını hatırlatarak, ilgili belediyelerin buna yönelik bir makine parkı oluşturması gerektiğine işaret ediyor.
Söz konusu çalışmayı özel deniz araçları ile yapan belediyelerden biri Bursa Büyükşehir Belediyesi. Bursa´nın en önemli turistik bölgelerinden biri olan Gölyazı’da, göl içinde görüntü kirliliği ve kötü kokuya yok açan sazlıklar, Büyükşehir Belediyesi tarafından özel amfibik araçlar ile toplanıyor, kötü koku ve görüntü kirliliğine bu şekilde nokta konuyor.-Tamer Yazar-

Exit mobile version