Diyenlerimiz Çok Az
‘Türkiye’de her beş kişiden sadece biri, Suriyelilerin ekonomiye katkı sağladığını düşünüyor…’ Son yapılan araştırmanın sonuçlarından biri olan bu ‘saptama’, bugün Hatay’dan Kilis’e uzanan kalabalıklara etiketlenen son tanımlama…
Hatay’dan Kilis’e, Gaziantep’ten İstanbul’a… Bugün, Türkiye coğrafyasına dağılmış halde milyonlarca Suriyeli mülteci bulunuyor. Aslında onlara ‘mülteci’ demek ne kadar doğru, bilinmiyor. Çünkü buna dair ‘resmi’ bir statüleri yok. O yüzden de ‘misafir’ kelimesini kullanma geleneğimizi bugün de sürdürelim mi? Peki, Hatay noktasında durursak ve ortalama 500 bin Suriyeli kalabalığının oluşturduğu bu ‘misafirleri’ analiz edersek, elde ne var? Daha doğrusu, ‘misafirler’ artık üreten noktasında mı yoksa ‘yardımlarla’ geçinmeye devam mı ediyorlar?
-5 KİŞİDEN 1’İ-
Bu konuda yapılan son araştırmaya göre, Türkiye’de her beş kişiden sadece biri, Suriyelilerin ekonomiye katkı sağladığını düşünüyor. Dünya Gazetesi’nin Xsight Araştırma ile gerçekleştirdiği “Toplumsal Nabız Anketi”nin ikinci çeyrek sonuçları, bu anlamda oldukça ilginç sonuçları da beraberinde getiriyor.
-3.1 MİLYON-
Araştırmanın içeriği ise şöyle:
“Türkiye’de resmi makamlara göre 3.1 milyon Suriyeli yaşıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Müdürlüğü’nden alınan 17 Ağustos 2017 tarihli bu rakama göre, Suriyelilerin yaklaşık 1.5 milyonu 18 yaşının altında. Bir taraftan uyum politikaları ve vatandaşlık ile ilgili tartışmalar devam ederken, 26 şehirden 1500 kişiye Suriyeliler hakkında düşüncelerini sorduk. Toplumsal Nabız Anketi’ne ‘Suriyeliler ekonomimize katkı sağlıyor’ görüşüne ‘katılıyorum’ diyenlerin oranı sadece yüzde 20’de kaldı. Yani Türkiye’de her 5 kişiden sadece biri Suriyelilerin ekonomiye katkı sağladığına inanıyor. Aynı görüşe ‘katılmıyorum’ cevabı verenlerin oranı ise yüzde 52. ‘Suriyelilere yardım etmek insani bir görevdir’ görüşüne yüzde 68’i ‘katılıyorum’ diyor. ‘Suriyelilere yardım etmek bizim sorunumuz değil’ görüşüne ise yüzde 54 karşı çıkarak ‘katılmıyorum’ cevabını veriyor. Anketin bir diğer çarpıcı sonucu ise ‘Suriyelilere yeterince yardım edemiyoruz, dilenmek ya da sömürülerek çalışmak zorunda kalıyorlar’ görüşüne katılımcıların yüzde 42’sinin “katılmıyorum’ demiş olması. Türkiye’nin yarısı Suriyelilerin dilenmek zorunda kaldığına inanmıyor.
-TERK ETSİNLER-
Ankete göre Türkiye’nin yarısı Suriyelilerin ülkeyi terk etmesini istiyor. “Suriyeliler ülkemizi terk etsin istiyor” görüşüne “katılıyorum” diyenlerin oranı yüzde 47, katılmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 27’de…
Ankete katılanlar Suriyelilerin ekonomik katkı sağlamadığını ve ülkeyi terk etmesini istediklerini belirtirken, onların Türkiye’deki yaşam koşullarının da kötü olduğunu düşünüyor. “Suriyelilerin yaşama koşulları çok zor” düşüncesi ile aynı görüşte olduklarını söyleyen katılımcıların oranı yüzde 43. Suriyelilere yeterince yardım edilemediği için dilenmek zorunda kaldıklarını düşünenlerin oranı da yüzde 25.
-ÜLKEDEKİ DAĞILIM-
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenlerin illere göre dağılımını ve il nüfuslarına göre oranını açıklarken, paylaştığı rakamların kalabalığı ise dikkat çekiyor. Nisan ayına ekli son açıklamaya göre, Türkiye genelinde toplan 2 milyon 969 bin Suriyeli göçmen barınıyor. Verilere göre Suriyeli göçmenler toplam nüfusun yüzde 3,72’sine denk geliyor. Suriyeli göçmenlerin nüfusa nazaran en yoğun olduğu il Kilis. Kilis’te yaşayan 124 bin 481 Suriyeli göçmen, nüfusun yüzde 95,15’ini oluşturuyor.
Kilis’i yüzde 24 ile Hatay, yüzde 21 ile Şanlıurfa, yüzde 16 ile Gaziantep izliyor. İstanbul sayı olarak en fazla Suriyeli göçmenin yaşadığı il. Kentte yaklaşık yarım milyon Suriyeli göçmen yaşıyor. İstanbul’u sırasıyla 420 bin Suriyeli göçmen ile Şanlıurfa, 384 bin göçmen ile Hatay, 329 bin göçmen ile Gaziantep izliyor. -Tamer Yazar-