Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eksi netlerle açılan yol: üniversite kapıları

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Atlas

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Atlas verilerine göre, bu yıl yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) eksi net yapan adaylar üniversiteye yerleşti. Edebiyat ve çocuk gelişimi gibi alanlarda eksi netle kazanma trendi dikkat çekti. Eksi 9,5 netle dahi edebiyat bölümüne giriş sağlandığı görüldü.
YÖK’ün son güncellemesi, barajın kaldırılmasının üniversiteye girişi kolaylaştırdığını ortaya koydu. Önceki yıllarda bölümle alakalı sorularda eksi net yapanlarla birlikte bu yıl genel sorularda dahi eksi netlerin görüldüğü belirtildi.
Bazı bölümlere -8,75, -7,25, -9,5 net yapan adaylar dahi girdi. İlginç bir örnek olarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde, Türkçe dersinden eksi 7,5 net yapan öğrencilerin dahi kabul edildiği bilgisi paylaşıldı. Çocuk gelişimi bölümünde ise önlisans ve lisans programlarında eksi netlerle hem iki yıllık hem de dört yıllık bölümlere yerleşildiği gözlendi, bu durumun vakıf üniversitelerinde daha sık görüldüğü belirtildi.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girenlerin netleri de dikkat çekiciydi. Bazı üniversitelerde, Türkçe neti sıfırın altında olan öğrencilerin kabul edildiği kaydedildi. Yani, ileride Türkçe öğretmeni olacak adaylar, Türkçe sınavında sıfırın altında net yaparak üniversiteye giriş yaptılar.
YÖK’ün baraj uygulamasını kaldırmasından sonra, Türkçe veya matematik gibi derslerde yarım net yapan öğrencilerin puanları hesaplanmaya başlandı. Baraj kalkmadan önce, 4 yıllık bölümler için en az 27 net, 2 yıllık bölümler içinse 8,75 net yapmak gerekiyordu. (Yusuf Cemil Karaçay)