El sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmeli

Hamurcu, Kurban Bayramı’nda alınması gereken önlemleri sıraladı Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Kurban Bayramı’nda alınması gereken önlemleri sıraladı, uyarılarda bulundu. Hamurcu, pandemi sürecinde kurbanlık alırken, geleneksel el sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılmasının, hayvan satış yerleriyle pazarların sıkı kontrol altına […]

Hamurcu, Kurban Bayramı’nda alınması gereken önlemleri sıraladı

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Kurban Bayramı’nda alınması gereken önlemleri sıraladı, uyarılarda bulundu. Hamurcu, pandemi sürecinde kurbanlık alırken, geleneksel el sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılmasının, hayvan satış yerleriyle pazarların sıkı kontrol altına alınmasının gerekliliğini belirten Hamurcu, hayvan pazarlarına mevcut kapasitelerinin azami yarısı kadar kullanım zorunluluğu tanınarak farklı sürüler arasında boş alanların bırakılmasının ve kapalı padok sisteminin kurulmasının önemine değindi.
Pazarlarda hijyen tedbirleri alınmalı …
Girişlerde tüm alıcı ve satıcıların ateşlerinin ölçülmesinin, eldiven, maske, galoş gibi koruyucu malzemeler giydirilmesinin, hijyen tedbirlerinin alınmasının gerekliliğini belirten Hamurcu, pazarlık ve para alışverişi aşamalarında asgari iki metrelik fiziksel mesafenin korunmasına yönelik tedbirler alınarak geleneksel el sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmesinin gerekliliğini bildirdi.
Ayrıca kesimhanelerin, kurban kesim yerlerinin vardiyalı ve randevulu olarak kesim yapmasının önemine değinen Hamurcu, “Kesimler bayramın 1.2.3. gününe yayılmalıdır. Kesim yapacak kasaplar ve yardımcı personelin sağlık kontrolleri yapılmalı, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Kesimden sonra elde edilen etler ve tüketilebilir sakatatlar sahiplerine ayrı ve gıda ambalajına uygun şekilde teslim edilmelidir. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır” dedi.
Dişi hayvanlar kurbanlık olarak tercih edilmemeli …
Kurbanlık hayvanı seçerken ülkemizin damızlık hayvan ihtiyacı olduğu ve bunun ithalatla karşılandığı göz önünde bulundurularak dişi hayvanların kurbanlık olarak tercih edilmemesinin zorunlu bir gereklilik olduğunu belirten Hamurcu, dikkat edilmesi gereken diğer hususları şöyle sıraladı: “Hayvanın besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı, gebe olmamalı, yeni doğum yapmış olmamalı, büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı, hastalık belirtisi sayılan; yüksek ateşi olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.
Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya Hatay Büyükşehir Belediyesinin belirlediği geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır” dedi.
Etler derin dondurucuda muhafaza edilmeli …
Hamurcu, kurban etlerinin muhafazası konusunda da şunlara değindi: “Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir.
Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.” Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version