Eldeki Budamayla… Ağaçları güçlendiriyor muyuz?

Antakya kent merkezinde kaldırımları süsleyen ağaçların dallarında, gövdeden yapılan geleneksel derin budama, eleştiri konusu oldu. “Ağaçlarda yeniden kuvvetli sürgünler oluşturmak için, budama şart. Böylece ağaçta verimi yeniden arttırmak isteniyor aslında. Ama Antakya’daki ağaçlara baktığımızda, birçoğunun ben gibi ihtiyarlamış olduğunu görürsünüz. Aslında birçoğunun ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçlar olduğunu da! Şimdi böylesi ağaçlara bu denli bir derin […]

Antakya kent merkezinde kaldırımları süsleyen ağaçların dallarında, gövdeden yapılan geleneksel derin budama, eleştiri konusu oldu.

“Ağaçlarda yeniden kuvvetli sürgünler oluşturmak için, budama şart. Böylece ağaçta verimi yeniden arttırmak isteniyor aslında. Ama Antakya’daki ağaçlara baktığımızda, birçoğunun ben gibi ihtiyarlamış olduğunu görürsünüz. Aslında birçoğunun ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçlar olduğunu da! Şimdi böylesi ağaçlara bu denli bir derin budama yapmanız çok sağlıklı değil aslında. Çünkü ağacı güçlendireceğim derken, iyice güçten düşürür, ardından da öldürürsünüz. Zaten şehirdeki birçok ağaç da bu halde. İçi boşalmış, kurumuş, ekonomik ömrünü tamamlamış. Ama kesmek olmuyor! Çünkü belediyeler, ağaç kesen taraf olmayı sevmiyor. Onun yerine bu tür budama denen yanlışlara girişiyorlar.”
Antakya Gazetesi ile görüşlerini paylaşan bir okurumuzdan gelen bu not, yaşadığı yerin caddesinden gelen fotoğraflarla daha da netleşiyor. Fotoğraflarla da paylaşılan ağaçların budama şekline işaret edilirken, kısa
budamalar yapmak yerine, ana dalların gövdeden kesildiğine dikkat çekiliyor.
Budama çalışmalarının, genel olarak ağacın ömrünün uzatılması, estetik görüntüsünün ve hastalıklara karşı direncinin arttırılması amacıyla yapıldığını söyleyenler ise, eldekinin, her sene devam eden bir tartışmanın tekrarı olmasının ötesine geçmediğini ifade ediyor.
Tamer Yazar

Exit mobile version