Eller kalktı! Kabul…

Defne Belediye Meclisi’nin 1/1000’lik PLAN için yaptığı olağanüstü toplantı 15 dakika sürdü. Meclis’in bağımsız üyesi Ahmet Bilgin, oylama sırasında planı beğenmeyerek, ilçe hayrına olmadığını kaydetti. Salona geçmeyen ve oylamaya katılmayan üyeler olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Çok aceleye getirildi. Ayrıntılı ele alınmalıydı. Yanlışlar çok. Yazık edildi” dedi. Defne Belediye Meclisi, 1/1000’lik planı onayladı. Meclis’in bağımsız üyesi […]

Defne Belediye Meclisi’nin 1/1000’lik PLAN için yaptığı olağanüstü toplantı 15 dakika sürdü.

Meclis’in bağımsız üyesi Ahmet Bilgin, oylama sırasında planı beğenmeyerek, ilçe hayrına olmadığını kaydetti. Salona geçmeyen ve oylamaya katılmayan üyeler olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Çok aceleye getirildi. Ayrıntılı ele alınmalıydı. Yanlışlar çok. Yazık edildi” dedi.

Defne Belediye Meclisi, 1/1000’lik planı onayladı. Meclis’in bağımsız üyesi Ahmet Bilgin, ilçenin 1/1000’lik planına ‘Hayır’ oyu verdi. Önerinin ayrıntılı şekilde incelenmesi ve ele alınması gerekliliğini savunan ve bu yapılmadığı için de ‘Red’ oyu verdiğini açıklayan Bilgin, sosyal medya hesabından da planla ilgili eleştirilerini ve görüşlerini şöyle aktardı:

“Evet, şehir efsanesi hikâyelerine neden olan 1/1000’lik plan nihayet 2 yıl sonra Meclis onayına sunuldu. 1 yılda bitmesi gereken planı 2 yılda bile bitirememek, zaten efsane bir başarıdır!

1/1000’lik imar planını konuşmadan önce, elbette 1/5000’lik imar planını ve yerine getirmesi gereken donatı alanları konuşmamız gerekiyor. Çünkü 1000’lik planda neyi eleştirirsek, hemen 1/5000’lik plana uyma zorunluluğunu öne sürdüler.

Defne’de 1/5000’lik planda donatı alanları olarak neler var veya neler yok?

– Yollar, meydanlar, otoparklar, teknik altyapı alanları, okullar için alanlar, parklar, oyun alanları, spor alanları, yeşil alanlar, çocuk bahçeleri, terminal yeri, Pazar yerleri, mezbahana yeri, hal yeri, toplu taşıma için alanlar… Hastane alanı, kreşler, belediye hizmet alanları, ağaçlandırılacak alanlar, mezarlık kompleksi, ibadet alanları, sosyal tesisler, kültür ve sanat alanları, sanayi bölgesi gibi alanlar var mı?

– Şehri oluşturan bu donat alanların çoğu hiç yok, olanlar da bölük pörçük şeklindedir.

– Defne’de birçok yerde ve özellikle Harbiye’de, sit alanları mağduriyetleri konusunda hiçbir çalışma yoktur!

– Kültür varlıklarımızın korunması ile alakalı gerekli özen gösterilmemiştir.

165 bin nüfusa sahip Defne (2041 yılında ön görülen nüfus 250 bin), bunlardan mahrum edilmiştir. Asıl soru da, neden bu haksızlığa belediye olarak gerekli ve etkili yöntemlerle karşı çıkılmamış ve bu haklar neden geri kazandırılmamıştır?

1/5000 imar planı, maalesef ciddi emekler ve gayretler harcanmadan, eski planların birleştirilmesi ile hazırlanmış ve bu güzel şehre hiçbir vizyon katmamıştır. Kentleşme ve yaşam standartlarını yükseltmek adına olması gereken koşullar, isteyerek veya görevi ihmal ile sağlanmamıştır. Dolayısıyla 1/1000’lik planda da durum devam etmektedir. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yarattığı bu durum, medeniyetler şehri yarısı olan Defne için büyük bir adaletsizlik ve haksızlıktır.

Biz de sırf buna uymak zorundayız diye ve değiştirme imkanımız olmadığı için onaylamamız mı gerekiyor?

Ben, bunu reddediyorum. Hatay Büyükşehir Belediyesi, yaptı yapacağını! Zaten hükümetin de, Defne’de bugüne kadar kalıcı bir çalışması olmadı!

Peki, Defne Belediyesi Yönetimi, siz neden halka ve kamuoyuna karşı şeffaflık ilkesine göre davranmadınız? Halkçı belediyecilik ve sosyal belediyecilik, halk çıkarını ön planda tutması gerekirken, bunu görememekteyiz.

Derdiniz, yaşanılabilir bir şehir yaratmaksa, plan çalışmasına neden muhtarları, STK’ları, Odaları dahil etmediniz? Halkla neden paylaşmadınız ve bilgilendirmediniz?

Meclis’te biz üyelere bile nasıl bir çalışma yapıldığını anlatmıyor ve anlatılmasına izin vermeyen bir anlayış var.

Soruyorum… Bu şehirde yaşayan kaç şehir plancısı ile görüşüldü?

Hangi soruyu sorsak, net cevap alamıyoruz! Bunu yapmış olsaydınız, şuan hakkınızdaki olumsuz iddialar, dönen rantlar, çıkar ilişkileri gibi şehir efsane hikâyeleri olmayacaktı! Halk, sizi diline dolamış ve sizin şeffaflıktan uzak olduğunuza kesin olarak kanaat getirmiştir. Bunu siz de duyuyor ve biliyorsunuz! Defne’miz adına bu anlamda, ben çok üzülüyorum.

Söylenenler doğrudur, demiyorum, ama rant sağlanmadı da diyemiyorum! Çok hassas bir durum. Bu kadar hassas bir konuda, sizler de keşke hassas ve şeffaf davranıp, bu kadar konuşmalara kapı açmasaydınız! En büyük yanlışınız, bu planı son bir aya bırakıp, acele şekilde onaylatmaya getirmenizdir.

Defne, büyük bir ilçedir. İnsanıyla, doğasıyla ve tarihiyle çok kıymetlidir. Bu değerlere uygun planlara ihtiyacı vardı. Burası, kenar bir mahalle değildir. Bu şekle sokmak isteyenleri ya da buna susanları tarih affetmeyecektir.

Defne Belediyesi’nin her yerde rant yeri olarak anılması, bu halk adına büyük bir haksızlıktır. Size soruyorum, bunu kendinize kabul ediyor musunuz? Meclis’te bile bizi yanlış bilgilerle yanıltıyorsunuz ya da söz vermiyor ve konuşma hakkımızı gasp ediyorsunuz!

Sevgili halkım, düşünebiliyor musunuz, Defne için 20 yıllık plan yapılıyor, ama 5 dakika bile görüşülmeden onaylanıyor. İçinde ne var ne yok, neler yapıldı, bilmiyoruz! Başkan, ne komisyona ne de imar birimine bunları Meclis’te anlatmalarına izin vermedi! ‘Biz, askıya asalım. Şaibe görürseniz mahkemeye gidin diyor!’ Yani Meclis’in karar alma hakkını da gasp ediyor. Başkan, Meclis kararı alınacak bir plan için defalarca, ‘Bu plan zaten kesin değil’ diyor.

Benim vicdanım rahat. Çünkü ‘Red’ verdim. 1/5000’lik planın revize edilip, düzgün bir plan yapılması için her yolu hep beraber deneyelim derim. Ben; haktan, halktan, adaletten, şeffaflıktan uzak hiçbir çalışmayı kabul etmem. Bu planı da, kendine has bir kent kimliği oluşturmayacağı için ve şeffaf çalışılmadığını düşündüğüm için onay vermedim.”

Bu arada, Defne Belediye Meclisi’nin Çarşamba günkü toplantısında 1/1000’lik plan ele alınırken, toplantıda Meclis üye toplam sayısı olan 32 kişiden 20’si oturuma katıldı. Üyelerden 2 kişi, Ahmet Bilgin ile Ümit Cahit Doğruel “Hayır” oyu verdi, diğer üyeler “Evet” dedi ve plan kabul edildi.

Bu arada mazeret vermeyerek, Belediye Meclisi salonu dışında kalarak toplantıya katılmayanlar olduğu da öne sürülüyor.

-Cemil Yıldız-

Exit mobile version