Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emekli Maaşlarında

Alt sınır Asgari Ücret olmalı TİP Hatay Milletvekili Barış Atay’ın

Alt sınır Asgari Ücret olmalı

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay’ın da aralarında olduğu 4 Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili, emeklilerin sorunlarını çözmeyi hedefleyen bir kanun teklifi verdi. Kanun teklifinde, emekli aylıklarının hesaplanma koşullarının yeniden düzenlenmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş (İstanbul) ve Milletvekilleri; Barış Atay (Hatay), Sera Kadıgil (İstanbul) ve Ahmet Şık (İstanbul), ülke gündeminin hep en üst sırasında yer alan ‘emekliler’ konusunda hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

TİP Milletvekillerinin; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik öngören kanun teklifinde, 10 maddede değişiklik öngörülüyor.

-ALT SINIR-

Kanun teklifinde, emekli aylıklarının hesaplanma koşullarının yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Teklifte, “Asgari ücreti emekli aylığının alt sınırı olarak tanımlayan bu kanun teklifi, aynı zamanda emekli aylığı artışlarında enflasyon ve büyümenin yüzde 100 oranında hesaba dahil edilmesini sağlamakta, emekli aylıklarının enflasyon karşısında korunmasını sağlamakta ve emekli yurttaşlarımızın refah payını artırmaktadır” denildi.

-SENDİKAL HAK-

Emekçilerin hak arama mücadelesinde sendikal örgütlenmenin önemine de vurgu yapan Türkiye İşçi Partisi Milletvekilleri, emeklilerin sendika hakkına kavuşmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin de altını çizerek, şu ifadeye yer verdi:

“Emekliler de dahil olmak üzere, tüm emekçilerin haklarını aramaları için sendikaları, güçlü ve etkili örgütlenme biçimleri olarak görmekte, tüm emekçilerle birlikte, emeklilerin de sendikalı olmalarını temel bir hak olarak tanımlamaktayız. Bu noktadaki teklifimizle, emeklilerin sendikalaşma hakkına kavuşmasının, örgütlenme ve haklarını aramalarının önü tamamen açılmaktadır.”

-SON VERİLMELİ-

Teklifte son olarak, kamuya geçen taşeron işçilerin resen emekli edilmeleri durumunda yaşayacakları hak kayıplarına dikkat çekilerek, “Alt işverene bağlı işyerlerinde iş sözleşmesi ile çalışırken kamuya geçen çalışanların kendi iradeleri dışında emekli edilmelerine sebep olan düzenleme ortadan kaldırılmaktadır. EYT düzenlemesi yapıldığında, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2018 yılında kadroya alınan yaklaşık 750 bin kamu taşeronu işçileri arasında koşulları tamamlayanlar, resen emekli edileceklerdir ve büyük gelir kaybı yaşayacaklardır. Üç yıllık gecikmenin ardından toplu iş sözleşmesi hakkına kavuşan ve ücretlerinde iyileşme olan çalışanların, emekli olduklarında mevcut ücretlerinin yarısını bile almaları zor görünmektedir. Bu nedenle teklifimiz, resen emeklilik düzenlemesini de kaldırmaktadır” denildi.

Tamer Yazar