Emekli zammı çarşıya uymuyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, Ankara’daki TÜED Genel Merkez Toplantı Salonu’nda toplandı. Toplantıda, ülke genelinde ve emeklilerin yaşadığı sorunlar kapsamlı bir şekilde ele alındı. Ekonomik, sosyal ve hukuksal sorunların büyüyen boyutlarına dikkat çekildi ve emeklilerin ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim olduğu vurgulandı. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi: Toplantının sonunda yayımlanan bildirgede, emeklileri koruyan gerçekçi […]

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, Ankara’daki TÜED Genel Merkez Toplantı Salonu’nda toplandı. Toplantıda, ülke genelinde ve emeklilerin yaşadığı sorunlar kapsamlı bir şekilde ele alındı. Ekonomik, sosyal ve hukuksal sorunların büyüyen boyutlarına dikkat çekildi ve emeklilerin ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim olduğu vurgulandı.
Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi:
Toplantının sonunda yayımlanan bildirgede, emeklileri koruyan gerçekçi bir sosyal güvenlik sisteminin getirilmesi gerektiği belirtildi. Talepler ise şu şekilde sıralandı:
Emekli aylıklarına yapılan %24,73 oranındaki artışın, emeklilerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz olduğu ifade edildi. TÜİK’in düşük ücret politikasına dayalı TÜFE hesaplamalarının çarşı-pazar fiyatlarıyla uyumsuz olduğu, bu hesaplamaların şeffaflıktan uzak olduğu vurgulandı. Bu nedenle, emekli aylıklarına seyyanen artışlar yapılması gerektiği belirtildi.
2000 sonrası dönemde asgari aylık bağlama oranının %70’ten %35’e düşürülmesi sonucu kök aylıkların değersizleştiği ifade edildi. En az aylık ödemesi uygulamasının, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı fazla olan emeklileri mağdur ettiği belirtilerek, bu uygulamaya son verilmesi ve tüm emeklilere insanca yaşamaya yetecek aylık ödenmesi gerektiği vurgulandı. Asgari ücretin altında kalan emekli aylıklarının asgari ücrete yükseltilmesi gerektiği, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olan emeklilere eşit aylık ödenmesi için intibak yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, emekli aylıklarını düşüren hesaplama sisteminin değiştirilmesi gerektiği ifade edildi.
TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamların, düşük aylık alan emeklileri mağdur ettiği, bu nedenle 5510 sayılı Kanun’un 55. maddesinin değiştirilmesi gerektiği ve seyyanen zamlar ile birlikte milli gelirden pay verilmesi gerektiği vurgulandı. Emeklilerin harcamalarında ödedikleri dolaylı vergilerin aylıklarını küçülttüğü belirtilerek, vergi iadesi yerine getirilen ek ödeme oranlarının yüzde 10’a yükseltilmesi gerektiği ifade edildi.
Emeklilerin ödeme güçlerini aşan sağlık katkı paylarının, çalışan dönemlerde %12 sağlık primi ödeyen emekliler için kaldırılması gerektiği vurgulandı. Emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinin günün koşullarında yetersiz kaldığı, 2024 yılı için belirlenen 3.000 TL’lik bayram ikramiyesinin en az aylık ödemesi ile eşitlenmesi gerektiği belirtildi. – Mehmet Durmaz-

Exit mobile version