Emekliler, acil taleplerini sıraladı

İntibak Yasası Derhal Çıkarılmalı       Birlik Dayanışmacı Emekliler yaptıkları açıklamada, acil taleplerini sıraladı ve intibak yasasının derhal çıkarılmasının önemine vurgu yaptı.       Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına seçimleri beklemeden gerçek enflasyona göre derhal seyyanen ek zam yapılmasının öneminin belirtildiği açıklamada, sahte enflasyona göre sadaka gibi yüzdelik zam değil, insanca yaşanabilecek  bir maaş […]

İntibak Yasası Derhal Çıkarılmalı

      Birlik Dayanışmacı Emekliler yaptıkları açıklamada, acil taleplerini sıraladı ve intibak yasasının derhal çıkarılmasının önemine vurgu yaptı.

      Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına seçimleri beklemeden gerçek enflasyona göre derhal seyyanen ek zam yapılmasının öneminin belirtildiği açıklamada, sahte enflasyona göre sadaka gibi yüzdelik zam değil, insanca yaşanabilecek  bir maaş istendiği ifade edildi.

Aylık Bağlama Oranı yükseltilmeli …

      Bayram ikramiyesinin asgari ücretle eşitlenmesinin, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenmek üzere yılda dört ikramiye verilmesinin gerekliliğinin belirtildiği açıklamada şunlara yer verildi: “İntibak Yasası derhal çıkarılsın. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin. Aylık Bağlama Oranı (ABO) yükseltilerek eskiden olduğu gibi tekrar yüzde 70’e çıkarılsın. Emekli maaşlarından alınan tüm sağlık kesintileri kaldırılsın. EYT Yasası seçim malzemesi yapılmadan bir an önce çıkarılsın. Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülerek, yaş sınırı tüm çalışanlar için tamamen kaldırılsın. Staj, çıraklık ve tüm mağduriyetler eksiksiz giderilsin.”

Emekli Sendikaları Statü Yasası Çıkarılsın …

      Emekli sendikalarının, peş peşe açılan kapatma davaları ile haksız ve hukuksuz bir şekilde faaliyetten men edilerek, insanca ve onurlu bir yaşam için mücadele eden emeklilerin susturulmak istendiğini belirtildiği açıklamada şunlara değinildi: “Sendikalar, çalışanların ve emeklilerin ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını koruyan ve geliştiren emek örgütleridir. Milyarlarca liralık servet sahibi olan işverenlere hiç ihtiyaçları olmadığı halde sendika kurma hakkı tanıyıp, buna karşın açlık ve yoksulluk sınırının altındaki maaşlarla yoksulluğa ve sefalete mahkum edilen milyonlarca emeklinin sendika hakkının engellenmesi girişimlerini kabul etmiyoruz ve asla da kabul etmeyeceğiz. Emeklilerin, ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için sendika kurmaları yasal ve meşru olup, kaynağını Anayasadan almaktadır.  Anayasada ve yürürlükteki yasalarda emeklilerin sendika kurmasını yasaklayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Anayasa’da açıkça yasaklanmayan bir hakkın kullanılması söz konusu olduğunda hukuk açısından esas olan özgürlüklerdir.

Emekli maaşları TÜİK verilerine göre belirlenmemeli …

      Milyonlarca emeklinin oylarıyla işbaşına gelen siyasi iktidara ve T.B.M.M.’ne düşen görev, mevzuattaki yasal boşluğun arkasına sığınarak emeklilerin sendikal haklarını engellemek değil, emekli yurttaşların insanca ve onurlu bir yaşama sahip olabilmelerini sağlamaktır. Bu görev, aynı zamanda demokratik hak ve özgürlüklerin uygulanması bakımından da elzem ve kaçınılmaz bir görevdir.  Dolayısıyla, yapılması gereken şey emekli sendikalarını kapatmak için dava açmak değil, bu konuda gerekli olan Anayasal ve yasal düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirmektir.  Bunun için, emekli maaşlarının TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre hükümet tarafından tek yanlı olarak belirlenmesi uygulamasına derhal son verilmeli ve maaşların toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, Anayasanın ‘Sendika Kurma Hakkı’ ve ‘Toplu Sözleşme Hakkı’ ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine ‘Emekliler’ ya da ‘Herkes’ ibaresi eklenerek, emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvence altına alınmalıdır.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version