Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emekliler çarşı-pazara çıkamaz durumda

Türkiye Emekliler Derneği (TEMD)

Türkiye Emekliler Derneği (TEMD) Genel Başkanı Kazım Ergün, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarını gerçekçi bulmadıklarını belirtti. Ergün, “Son iki yıldır yüksek enflasyonla yaşayan ülkemizde en büyük zararı emekliler görüyor. Yüksek enflasyon, gelirleri küçültmesinin yanı sıra gelir dağılımını da bozuyor. Milli gelirden emekliler en az payı alıyor. Emekli aylıklarının yetersiz kalması nedeniyle alım gücü düştüğünden, emekliler sağlıklı beslenemiyor” dedi.
Ergün, emekli aylıklarının hesaplanması ve artışının TÜFE oranlarına göre yapılmasının hak kayıplarına yol açtığını ifade etti. “Kök aylıkların düşmesi, enflasyon ile birlikte hesaplama sisteminden kaynaklanıyor. Gerçek enflasyonu yansıtmayan bir hesaplama sistemi ile emekli aylıklarına yapılan zamların küçültülmesi, emeklilerin alım gücünü de düşürüyor” şeklinde konuştu.
Şeffaf bir enflasyon hesaplaması için, sepete yer alan madde fiyatlarının açıklanması ve kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirten Ergün, “Emeklinin gıda, kira, elektrik, su ve yakıt giderleri incelendiğinde, enflasyonun yıllık bazda açıklanan oranların çok üzerinde olduğu net bir şekilde görülüyor. TÜİK, çalışanlar ve emekliler için yeni bir endeks oluşturmalıdır. Bu yapılmadığı sürece, emekli aylıkları da küçülmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Temmuz ve Ağustos aylarında konut, eğitim, elektrik, ulaşım ve su fiyatlarına yapılan yüksek oranlı artışlara rağmen, son iki ayda TÜFE artışının yüzde 5,78 olarak açıklanmasını eleştiren Ergün, “Bu oranı inanan emekli yoktur. Her ay açıklanan enflasyon ile emeklilere verilen zamlar erimektedir. Örneğin; son iki aylık yüzde 5,78’lik enflasyon nedeniyle en düşük emekli aylığının alım gücü 12 Bin 500 TL’den, 11 Bin 777 TL’ye gerilemiştir. Emekliler çarşı-pazara çıkamaz duruma gelmiştir. Emekli aylıkları en azından açlık sınırının altında olmamalıdır” dedi.
Ergün, TBMM açıldığında seyyanen bir iyileştirme yapılmasının, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren emekliler için bir can suyu olacağını vurgulayarak, “Devletimiz, toplanan vergilerden ve büyüyen ekonomiden emeklilere hak ettiği payı vermelidir” çağrısında bulundu. – Yusuf Cemil Karaçay-