Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emeklinin “Maaş” İsyanı …

Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı

Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı Meryem Kılıç, açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiklerini söyledi, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olmasının gerekliliğini vurguladı

      Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı Meryem Kılıç, açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiklerini söyledi, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olmasının gerekliliğini dile getirdi.

      2023 merkezi hükümet bütçesinin mecliste kabul edildiğini, bu bütçede, iktidarca açlığa ve sefalete mahkûm edilen 14 milyon emeklinin ekonomik ve sosyal durumunu düzeltecek hiçbir çözüm ve tedbir  olmadığını söyleyen Kılıç, milyonlarca emekçinin, çalışanın, kamu görevlisinin yaşamına yönelik bir çalışma olmadığın, tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylünün, çiftçinin sorununa yönelik çözüm olmadığını, milyonlarca gence bir umudum olmadığını bildirdi.

Açlık ve yoksulluk bütçesi …

      Bu bütçenin borç bütçesi, zam bütçesi olduğunu söyleyen Kılıç, açıklamasında şunlara değindi: “Bu bütçe cezalarla ekonomik açıkların kapanmasına yönelik bir bütçedir. İktidarın, seçimde harcamak için düzenlenmiş olduğu bir bütçedir.

Açlık sınırının 8000 TL, yoksulluk sınırının 27.000 TL’yi aştığı bir dönemde, milyonlarca emekliyi ve asgari ücretliyi yine açlığa ve yoksulluğa mahkûm etme bütçesidir.  

Emekliler haciz tehdidi altında …

      Seçim dönemi diye ulufe olarak verilen ve gerçekte hiçbir alım gücü yaratmayan 8500 TL’lik asgari ücret bile 2 ay içinde enflasyon, hayat pahalılığı ve döviz yükselişi karşısında eriyip gidecektir.   

      Emekliler iktidarla toplu sözleşme yapmadan, statü yasasını kazanmadan, yüzdelik zamlarla açlık sınırından kurtulamayacaktır. Açlık sınırının altındaki maaşlarla sefalete ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonlarca emekli, dul ve yetim banka kuyruklarında yaşam savaşı veriyor. Günlük hayatlarında Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak yaşamak zorunda bırakılan biz emekliler bankalara borçlanarak, icra ve haciz tehdidi altında yaşıyoruz.”

Asgari ücret seviyesine çıkartılmalı …

      Kılıç, açıklamasında taleplerini şöyle sıraladı: “En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödenmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı.  Anayasadaki ilgili kısım uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi ‘herkes sendika kurabilir’ şeklinde düzeltilmeli, emekli maaşlarının iktidar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılmasının ardından toplu sözleşme masasında belirlenmesi sağlanmalı.

İntibak yasası çıkartılmalı …

      İntibak yasası derhal çıkarılarak eski ve yeni emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmeli. Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç vs tüm kesintilere son verilmeli. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılmalı. Hastanelerde Geriatri bölümleri açılmalı. Var olanlara takviye yapılmalı. Emekli ve yaşlılar için devlete ait huzurevi sayısı artırılmalı, evde bakım hizmetlerini kolaylaştırıcı çalışmalar yapılmalı.

      İnsanca yaşamak için yaşasın toplu sözleşmeli sendikal mücadelemiz! Sadaka değil, toplu sözleşme! Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız!”

      Mehmet ÖZGÜN