Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En Büyük Risk Kızamık Salgını!

6 Şubat’ta meydana gelen

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine karşın deprem bölgesinde sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunları devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde hâlâ yeterli sağlık hizmeti kuramazken yurttaşlar halk sağlığı açısından büyük risklerle karşı karşıya kalıyor.

Uzmanlar havanın ısınmasıyla birlikte yaşanacak salgınların tehlikeli boyutlara gelebileceğinin altını çiziyor. Deprem bölgelerinde yaşanan hijyen sorunu, havaların ısınmasıyla birlikte kızamık vakalarına yol açtı. Bazı uzmanların verilerine göre ise kızamık hastalığı ishal gibi hafif hastalıkların yanı sıra zatürre, orta kulak iltihabı, akut beyin iltihabı, gözde kornea ülseri gibi durumlara da sebep olabilir. Peki kızamık salgınından korunmak için ne yapmamız gerekiyor?

İşte uzmanların önerdiği salgından korunma yolları:

-Hastalıktan korunmanın en büyük yolu aşı olmak.  Kızamığa karşı oldukça etkili olan bu aşı 1970 yılından beri ülkemizde kullanılmaktadır. Kızamık aşısı, iki doz halinde uygulanır.

-Barınma alanların havalandırılması ve güneş alması gerekiyor.

-Hijyene dikkat edilmesi gerekiyor.

Uzmanlar kızamık hastalığına yakalanan hastalara şunları öneriyor:

-Yatak istirahati, sulu yumuşak gıdalar öneriliyor. 

-En önemlisi yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır.

-Kızamık, viral bir enfeksiyon olduğu için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar olmadığı takdirde; antibiyotik önerilmiyor.

-A vitamini tüketimi bu süreçte oldukça önemli yer alıyor.

Doğal çözümlerle kızamığı kısa sürede atlatın!

Kızamığa iyi gelen bitkiler hastalığın neden olduğu etkileri önemli ölçüde azaltabilir, aynı zamanda iyileşmeyi hızlandırır. Kızamığa iyi gelen besinler ve bitkiler şunlardır:

1.Zeytin yaprağı kızamık tedavisinde kullanılabilecek etkili bir bitkisel üründür. antibakteriyel ve antiviral özellikler barındırması nedeni ile Paramyxo virüsünün yok edilmesine yardımcı olur.

2. Arpa da kızamık tedavi sürecinde oldukça faydalıdır. Bir bardak arpayı 3 bardak su ile karıştırıp kaynatarak içmek hem kaşıntılara iyi gelir hem de hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar.

3. Lavanta Yağı, özellikle hastalık nedeni ile uyku problemi çeken kişiler için ideal bir bitki özüdür. Nevresime bir iki damla damlatılarak hastanın daha rahat uyuması sağlanabilir. Kızamık süresince kaşınma durumunda vücutta oluşacak yaraları da önleyecektir.

4. Sarımsak, kızamığa iyi gelen besinler listemizde bin bir derde deva sarımsak da var. Bir iki diş sarımsağı ezin ve bal ile karıştırın. İçerek tüketmeniz gerekiyor. Aynı zamanda kızamık etkilerinin göründüğü bölgeye sarımsak yağı sürerek iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.

5. Limon suyu, kızamığa ne iyi gelir diyenler için bir diğer önerimiz de limon suyu. 1 – 2 adet limonu sıkın ve günde birkaç kez için.

6. Portakal suyu, kızamığa iyi gelen besinler listemizdeki portakal suyu, hastalık boyunca oluşan iştah kaybını engellemesi ve C vitamini sağlayarak iyileşmeyi hızlandırması yönünden önerilir.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, bu konuyla ilgili şu sözleri söyledi:

“Havaların ısınmasıyla birlikte halk sağlığı sorunlarında yaşanan artış kaygı verici ve hava sıcaklıklarının da enfeksiyonlarda artışa neden olduğuna dikkat çekti”.