10 İl içinde Hatay da var
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçtiğimiz yıllarda en çok göç alan İstanbul’dan diğer şehirlere göç ciddi oranda arttı. 15 milyonluk şehir, geçen yıl net bazda 210 bin 321 kişilik göç verdi.Dikkati çeken detay ise Hatay’ın en çok göç veren iller arasında yer alması!
Türkiye’de göç hareketleri son dönemde tersine dönerek, büyük şehirlerden küçük illere ve batıdan doğuya doğru kaymaya başladı. Bu konuda bazı veriler paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz yıllarda en çok göç alan İstanbul’dan diğer şehirlere göçün ciddi oranda arttığını ortaya koyarken, 15 milyonluk şehrin, geçen yıl net bazda 210 bin 321 kişilik göç verdiğinin altını çizdi.
-GÖÇ HİKAYESİ-
Göç hareketlerinin yaşandığı iller sıralamasında 10 il dikkati çekerken, klasik bilinen iller arasında bu defa Hatay da yer aldı ve en çok göç veren ilk 10 il arasında yerini aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, net bazda en çok göç veren 10 il, sırasıyla; İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Kayseri, Diyarbakır, Hatay ve Mersin oldu. Rakamlara göre, batıdan doğuya ilk kez bu oranda bir tersine göç yaşanıyor.
-İLK SIRADA-
Türkiye’de en fazla nüfusa sahip İstanbul’u, geçtiğimiz yıl 595 bin 803 kişi terk etti. Şehre yeni gelenlerin sayısı ise 385 bin 482. Bu durumda, net bazda göç eden sayısı da 210 bin ile rekor düzeye çıktı.
Diğer yandan, göç etmeyenlerin doğurganlık hızının artmasıyla beraber, İstanbul’un nüfusu yükselmeye devam ediyor. Ancak tüm bunlara rağmen, İstanbul, son üç yıldır üst üste net göç veriyor. 2017 sonunda 15 milyon 29 bin olan İstanbul’un nüfusu, 2018’de 38 bin 493 artarak 15 milyon 68 bine ulaştı. İstanbul, 2015 yılında 50 bin 543 net göç aldı. 2016 yılında, tarihinde ilk kez 71 bin 307 net göç verdi.
-TERSİNE DÖNDÜ-
Net bazda en çok göç veren 10 il; İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Kayseri, Diyarbakır, Hatay ve Mersin’in geçmiş yıllarda net göç alan iller olması ise dikkat çeken bir diğer husus. 10 ilin toplam verdiği net göç, 335 bin. Göç alan şehirler; Muğla, Antalya, İzmir ve Balıkesir, bu özelliklerini korumaya devam ediyor.
-GÖÇ ALANLAR-
En çok göç alan illerin ilk üç sırasında; Çankırı, Ordu ve Sivas bulunuyor. Onları, Muğla, Antalya, Balıkesir, Rize, Giresun, Trabzon, İzmir takip ediyor. En çok göç alan 10 ilin 6’sı net bazda göç veriyordu. Göç hareketlerinin nedenleri arasında; turizm ve inşaat faaliyetlerinin azalması, istihdamın düşmesi, gayrimenkul ve gıda fiyatlarında artış gösteriliyor.
-NEDEN HATAY?-
Göç hareketlerinin nedenleri arasında sayılan; turizm ve inşaat faaliyetlerinin azalması, istihdamın düşmesi, gayrimenkul ve gıda fiyatlarında artış gibi sebeplerden hangisi ya da hangilerinin, Hatay’ı ‘en çok göç veren’ iller arasına ittiği net değil. Ancak Suriye’deki iç savaşın, ekonominin dinamiklerinde ve toplumsal şartlarda yarattığı değişimin, mevcut göç hareketini tetiklediği ifade ediliyor.
-SIĞINMACILAR-
Göç hareketlerinin yaşandığı iller sıralamasında, “net bazda en çok göç veren” illerden biri olarak işaretlenen Hatay, bilindiği gibi, misafir ettiği sığınmacıların kalabalıklığı nedeniyle yaşanan tartışmaların da ortasında yer alıyor. Ancak bu büyük kalabalığın toplumsal adaptasyonuna dair ‘kent yöneticileri’ bazında ne yapıldığı da oldukça tartışmalı!
‘Suriyeliler’ başlığında sık sık gündem olan sığınmacılar, en çok; ‘Kayıt dışı ekonomi… Güvenlik… Nüfus dengesi… Vatandaşlık… Toplumsal uyum…’ gibi konularda masaya yatırılıyor. Hatta bu tartışma başlıklarına 31 Mart Yerel seçimleri nedeniyle eklenen ‘seçme ve seçilme’ hakkı polemiği de, mevcut toplumsal yapıyı germeye ve var olan farklılıkları derinleştirmeye devam ediyor.
-MEVCUT NÜFUS-
Türkiye’de, Şubat ayı itibariyle, uluslararası koruma statüsüyle 3 milyon 644 bin 342 Suriyeli bulunuyor. Ülkesine geri dönen Suriyeli sayısı ise 311 bin 968 kişi. -Tamer Yazar-