Omuz eklemleri; kalça ve diz eklemlerinden sonra en fazla deforme olan eklemlerdir. Omuz ağrısı ofis çalışma ortamından ağır çalışma şartlarına, gündelik ev işlerinden spor aktivitelerine kadar birçok alanda görülebilecek bir sorundur. En sık omuz ağrısı sebebi omuzdaki sıkışma sendromudur.
Omuz ekleminin yapısında ana olarak üç adet kemik bulunmaktadır. Bunlar kürek kemiği ve kol kemiği ile birlikte köprücük kemiğidir. İşte burada kol kemiğini kürek kemiğine bağlayan yapı olan rotator kılıf bağlama görevini görmektedir. Bu kılıf dört adet kas yapısının tendonundan oluşmaktadır. Rotator manşet adı verdiğimiz yapı kolun omuz kısmından yukarı doğru hareket etmesi ve omuz döndürme hareketlerinin yanı sıra omuzda bulunan bütün hareketlerin yapılmasını sağlamaktadır. Bu kasların tendonlarının omuz eklemler arasında sürtünmesi ile gerçekleşmektedir.
Yetişkinlik döneminde her yaşta görülebilse de, en çok 40 yaş üzerindeki grubunu etkilemektedir. Belirli bir yaşın üzerinde görülmesinin sebebi, yaşla birlikte omuz kaslarındaki kan dolaşımının azalmasıyla birlikte oluşan hasarın iyileşmesindeki gecikmedir. Omuz ön tarafındaki ağrı tipik bir bulgudur. Aralıklı olarak omuzdan dirseğe kadar olan bölüme yayılabilir. Bu nedenle boyun fıtığıyla ya da sol taraf ağrılarında kalp kriziyle karıştırılabilir. Fakat ağrının hareketle artması ve özellikle kolu kaldırırken 100 derece üzerinde ağrının oldukça şiddetlenmesi, diğerlerinden ayırıcı özellikteki bulgulardır. Gece ağrısı ve üzerine uzun süre yatma sırasında ağrının uykudan uyandıracak derecede artması da sıklıkla görülen tipik bulgulardandır.
PERDE ASMA, CAM SİLME GİBİ TEKRARLAYAN AKTİVİTELERDEN DOLAYI ORTAYA ÇIKABİLİR
Omuz sıkışma ağrısının en sık sebeplerinden birisi baş üzeri aktivitelerle fazla uğraşılması ve omuzun uzun süre belirli bir pozisyonda sabit tutulmasıdır. Gündelik hayatta perde asma, yüksekten bir şeyler alma veya cam silme gibi işlerin fazlaca ve tekrarlayarak yapılması omuz ağrısını ortaya çıkarabilir.
Ofis çalışma ortamında ise bilgisayar kullanımında omuzun uzun süreli sabit pozisyonda tutulmasıyla omuz sıkışma ağrısı oluşabilir. Genç yaşlarda görülen sıkışma sendromu genellikle köprücük kemiğinin yapısal anormalliklarine bağlıdır. Vücut geliştirme gibi bazı sporlarda kas dengesizlikleri, omuz travmaları nedenlerdendir. İleri yaşlarda köprücük kemiği ve eklemdeki dejeneratif bozulmalar neden olabilir.
Omuz Sıkışma Sendromunda Tedavi
Omuz sıkışma sendromunda tedavi basamaklı olarak yapılmalıdır. Öncelikli tedavi, omuzda ağrıyı ve ödemi azaltmaktır ve tedavide uygulanacak fizik tedavi yöntemleri de ilaçlarda bu konuda planlanmalıdır. Omuz sıkışma sendromunun tedavisinde fizik tedavi uygulamaları önemli yer tutar. Bu amaçla manuel terapi, soğuk-sıcak uygulamaları, ultrason, ağrı kesici ve kas kuvvetlendirici akım tedavileri, bantlama gibi yöntemleri içeren bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanır. Burada amaç, oluşan ödemi azaltarak sıkışmayı azaltmak ve yangıyı baskılayarak iyileşme dokusunun işini kolaylaştırmaktır.
Manuel terapi ve diğer yöntemlerle omuz ekleminde hareket kabiliyeti artıkça, kısıtlanmış olan kasların iyileşmesi ve güçlenmesi için egzersiz tedavisi omuz sıkışma sendromunun tedavisinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle omuz bölgesi kaslarının kuvvetlendirilmesi tedavinin başarısı ve sorunun tekrarının önlenmesinde oldukça önemlidir.
YORUMLAR