Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En uzun gece kaç saat sürecek?

Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik

Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık gecesi bu gece mi yarın mı merak ediliyor.

Peki, En uzun gece ne zaman, bugün mü, bu gece mi? En uzun gece ve en kısa gün hangi gün olacak, 21 Aralık mı? İşte detaylar…

Kış gündönümü nedir?

Kış gündönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.

Yaz gündönümü nedir?

Yaz gündönümü, Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir defa (yaklaşık 21 Haziran‘da) dik geldiği an. Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarımkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Bu tarih, bâzı bazı ülkelerde kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bâzı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

En kısa gündüz 21 Aralık 2022 tarihinde olacak. Yani yarın ülkemizde 21 Aralık Çarşamba günü en n uzun gece 21 Aralık 2022 tarihinde olacak. Yani bu gece 21 Aralık Perşembe gecesi en uzun gece olacaktır.

En uzun gece ne zaman?

21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece 15 saat 6 dakika ile Kuzey’deki Sinop’ta yaşanacak. En kısa gece ise 14 saat ile Güney’deki Hatay’da yaşanacak. Hatay, böylece yılın en uzun gündüzünü yaşamış olacak.

Neden en uzun gece?

Kış dönümü olarak bilinen 21 Aralık’ta, Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne   gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı olarak kabul görür. 21 Aralık günü yılın en kısa günü, gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bilimsel açıdan da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihte ayrıca, Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün meydana gelir, mevsimlerin başlangıcı olarakta bilinir.

21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks yani gece – gündüzün eşitlendiği zaman aralığı, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Günlerin değişikliğe uğradığı 21 Aralık’ta, Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ni teğet geçer.

Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi, güneş ışınlarını alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihle birlikte güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi’nde gölge boyları kısalmaya başlar. Güney Yarım Küre’de yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz en kısa gece yaşanır. Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar gece süresi kısalır.