Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Engellilere engel

CHP’li Vekil Mevlüt Dudu,

CHP’li Vekil Mevlüt Dudu, Hatay ve Osmaniye’de Görme Engelli Okul olmamasını TBMM’ye taşıdı:
Engellilere engel
Bakan açıklamasına göre, Hatay’da görme engelli sadece 17 kişi bulunuyor!
CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, ilimiz ve Osmaniye illerinde görme engelliler için okul olmamasını eleştirdi ve konuyu da Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Dudu, “AKP iktidarı, Hatay ve Osmaniye’ye, görme engellilere fırsat eşitliği içinde eğitim olanağı sağlamıyor” başlığı altında şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye Engelliler Araştırmasına göre, Türkiye toplam nüfusunun %12.29’unu engelli bireyler oluşturuyor. TÜİK araştırmasına göre, Türkiye’de görme, duyma, konuşma, yürüme, merdiven çıkma veya inme, bir şey taşıma veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde kayıp yaşadığını söyleyen yaklaşık 5 milyon civarında kişi bulunuyor.
Türkiye’nin birçok noktasında görme engelli bireyler, en başta ‘eğitim hakkından’ yararlanamadığı için toplumsal yaşama tam olarak katılmaktan da yoksun kalıyor. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun 2013 yılı ‘Engelli Hakları İnceleme Raporu’na’ göre, görme engelliler arasında braille alfabesinin bilinme oranı % 10-15 civarında bulunuyor. Birçok görme engelli okulundaki idareciler, branş öğretmeni düzeyinde. Bu okullarda, braille yazısını bilmeyen personel bulunuyor. Ne yazık ki, Osmaniye ve Hatay’da görme engelli çocuklar için hiçbir okul bulunmuyor.
Bu çerçevede, Mayıs 2016 tarihinde gönderdiğim soru önergeme yanıt veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Osmaniye’de hiçbir görme engelli okulu olmadığını kabul etti. Osmaniye Valiliği ile görüşüldüğünü kaydeden Yılmaz, ‘Yeterli öğrenci sayısına ulaşıldığı zaman, görme engelliler okulu açılması için girişimlerde bulunulacağı belirtilmektedir’ dedi.
Bakan İsmet Yılmaz’a, ‘Nicelik, eğitime engel olabilir mi? Anayasa’ya göre eğitim hakkı en temel haktır ve 1 tane çocuğun bile eğitim hakkından yoksun kalması doğru değildir’ uyarısını yapıyoruz.
Soru önergeme yanıtta, Hatay Valiliği ile de görüştüğünü kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, müstakil görme engelli okulu olmamasını engelli sayısına bağladı. Yılmaz, önergeme verdiği yanıtta, ‘2015-2016 eğitim öğretim yılı itibarıyla görme Hatay’da görme engelli öğrenci sayısının 17 olduğu, Antakya Atatürk İlkokulu’nda 2 özel eğitim sınıfı, İskenderun İlçesi İnönü İlkokulu’nda 1 özel eğitim sınıfı açılarak, özel eğitim öğretmenleri tarafından öğrencilerin eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılandığını’ belirtmekle yetindi.
Görme engelli sayısı arttığı anda, ilkokul ve ortaokul düzeyinde görme engelliler için müstakil okullar açılabileceğini söyleyen Yılmaz, ‘Özel eğitim kurumlarının açılmasında, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin yetersizlik durumuna göre; sayısı, yerleşim biriminin özellikleri, ulaşım imkânları gibi hususlar ile kamu yararı da dikkate alınmaktadır’ yanıtını verdi.
Oysaki, özel eğitim kurumlarında görme engelli çocuk da otizmli çocuk da eğitim görmekte, üstelik bu kadrolarda braille alfabesini bilmeyen eğitmenler görev almaktadır.
Bakan Yılmaz, bu konudaki yanıtında, özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere ‘Braille yazı öğretimi, işitme yetersizliği, görme yetersizliği, otizm, zihinsel yetersizlik, Türk işaret dili ve mesleki eğitimde bütünleştirme’ konularında 8 farklı hizmet içi eğitim faaliyeti uygulanacağını bildirdi.
BAKAN YILMAZ’A SORULAR
Birçok görme engelli çocuğun kayda girmediği ya da imkânsızlıklar nedeniyle ailesi tarafından okula gönderilmediği gerçeğini bilmek zorundayız. ‘Hatay için 17 görme engelli öğrenci olduğu sayısını’ gerçekçi bulmadığımızı Bakan İsmet Yılmaz’a vurgulamak isteriz.
Görme engelli her öğrencinin, eğitim öğretim imkânından yararlanması ve topluma kazandırılması kamu yararı ilkesinin ta kendisidir. Bu gerçekler ışığında, Hatay ve Osmaniye’de görme engelli çocuklarımızın eğitim mağduriyetlerinin giderilerek, konunun uzmanı öğretmenlerin çalıştığı müstakil okulların 2017’de açılmasını toplumsal sorumluluk ve kamu yararı anlayışının gereği olarak zorunluluk görüyor ve Milli Eğitim Bakanlığını göreve davet ediyoruz.”  -Cemil Yıldız-