Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Entegre Sınır Yönetimi Çalıştayı

Dün Antakya’da Yapıldı İlimiz Hatay, Entegre Sınır Yönetimi Çalıştayı’na ev

Dün Antakya’da Yapıldı

İlimiz Hatay, Entegre Sınır Yönetimi Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Antakya The Museum Otel’de dün sabah gerçekleşen Çalıştay’a katılan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Sınır Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Yüzer, açılışta yaptığı konuşmada, sınır yönetiminin sadece yasadışı göçle, yasadışı ticaretle ya da kaçakçılıkla uğraşma görevinde değil, günümüz koşullarında ülkemizi salgın hastalıklardan korumak için de önemli bir görev üstlendiğine dikkat çekti.
İller İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler (BM) işbirliğiyle düzenlenen ve 4 gün süreceği belirtilen Çalıştay’ın açılışına katılan Hatay Valisi Rahmi Doğan da, 2005’te İçişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği nezdinde yürütmüş olduğu çok ciddi projeler olduğunu hatırlattı ve bu projelerden birinin ‘Göç’ olduğunun altını çizdi. Suriye’de 2011’de başlayan savaş ile gelen göçün, sınır güvenliğimizi daha da önemli hale getirdiğini söyleyen Vali Doğan, şöyle devam etti:
“Bizim yaşadığımız göç hareketi, son birkaç yüzyılın en büyük göç hareketi. Birçok insan, yerinden yurdundan edildi. Yakın ülke olarak da, tabii Türkiye üzerinden hedef ülkelere doğru gitmeye çalışan 4 milyon civarında bir insana ev sahipliği yapıyoruz. Yine hemen sınırımızın öte tarafında, geçmeyi bekleyen, İdlib’de sıkışmış, savaştan kaçmak için göç etmeye çalışan 4 milyona yakın insan var. Bu insanlar da yine oradaki zulümden kurtulabilmek adına, Türkiye üzerinden Avrupa’da veyahut da başka ülkelerde ya da Türkiye’de kalmayı hedefliyor.
Eskiden Türkiye, transit bir ülkeydi. İnsanlar, Türkiye üzerinden, refah seviyesi yüksek ülkelere gitmeyi hedeflerken, bugün baktığımızda, Türkiye artık transit ülke olmaktan çıkmış, hedef ülke haline gelmiş. İnsanlar artık Türkiye’de kalmak istiyorlar. Çünkü Türkiye’deki sosyolojik yapı ve vatandaşın göçmene yaklaşımı, burada kalmayı haklı kılıyor.
4 milyon Suriyeli var. 4 milyon İdlib’te bekleyen, 3 milyon civarında da Iğdır’ın karşısında bekleyen Afganlar var. 5 milyonun üzerinde göçmen, Türkiye topraklarında bizimle birlikte yaşıyor. Bu, çok büyük bir yük. Yani ekonomik ve sosyolojik sıkıntıları var. Bunların hepsi bir toplandığında, çok büyük bir risk. Ancak biz bu insanlarla yaşıyoruz.
Bunun, Türkiye bütçesine ne kadar ciddi bir maliyet getirdiğini söylemeye gerek yok. Bu, gerçekten büyük bir yatırım oluşturuyor. Oysa Türkiye, bugün bu sınırlar içerisinde çok ciddi bir mücadele yürütüyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki, belki en büyük operasyonlarını ve mücadelesini yürütürken insanların bunu hissetmiyor olması, hala gündelik hayatlarını yaşıyor olması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücünü göstermektedir. Antakya’da, karşıda, 30 kilometre ilerideki bu vahşi savaşın olumsuz etkilerinin farkına varmadan günlük hayatlarını sürdürebiliyorlar. Bunu sağlamak için Türkiye Cumhuriyeti büyük bir mücadele veriyor. Dünyadaki ekonomik krizi de bunun üstüne koyduğumuzda, Türkiye’nin ne kadar zor şartlardan geçtiğini fark edersiniz.”
Çalıştay’a, Vali Rahmi Doğan yanı sıra İller İdaresi Genel Müdürlüğü Sınır Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Üzel, Cilvegözü Mülki İdare Amiri Salih Altun, Vali Yardımcısı Orhan Aktürk, İlçe Kaymakamları ve ilgili kurum müdürleri katıldı. -Cemil Yıldız-