Raporlar “DİKKAT” diyor!
Tarihi eserlerin korunmasına yönelik sorunlar, eserlerin en iyi korunmaları gereken yerlerde, müzelerde de yaşanıyor. Sayıştay’ın 2019 raporlarından basına yansıyan veriler, buna dair. Peki, Hatay’da her şey yolunda mı?
Adalet Bakanlığı’nın Adli Sicil 2019 Raporu’na göre, geçen sene “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” kapsamında 13.786 kamu davası açıldı. Bu ceza davalarının 6 bin 899’undan mahkumiyet kararı çıktı. Öte yandan, tarihi eserlerin korunmasına yönelik sorunlar, eserlerin en iyi korunmaları gereken yerlerde müzelerde de yaşanıyor. Sayıştay’ın 2019 raporlarından basına yansıyan veriler, bu sorunları ortaya koyuyor.
Sayıştay’ın Ankara Üniversitesi raporu, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bulunan yaklaşık 15 bin yazma eserin Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi’nde taşınır kayıtlarına alma işlemlerinin tamamlanmadığını, bu eserlerin 440’ına fakülte kütüphanesinde yapılan sayımda ulaşılamadığı gerekçesiyle kayıtlarının düşüldüğünü ortaya koyuyor.
Sayıştay raporunda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı Resim Heykel Müzesi’nde ise 404 adet resim ve tablonun müzede bulunmadığı, bu müzede bulunmayan eserlerin 42’si hakkında “kayıp”, “çalınan” ya da “sahte” şeklinde açıklama yapıldığı belirtiliyor.
Yaşanan sıkıntılı tabloya işaret edenler, Hatay gibi müze envanteri geniş bir kentteki mevcut eserlerin korunması noktasında alınan önlemlerin, son yaşanan durum nedeniyle gözden geçirilmesi ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğinin altını çiziyorlar. Tamer Yazar