Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eski bir yönetici gözüyle; Şehir içi trafik düzenlemeleri…

Bir dönem Hatay Valiliği Planlama Müdürlüğü görevi ardından, başka illerde

Bir dönem Hatay Valiliği Planlama Müdürlüğü görevi ardından, başka illerde üst bürokratik görevler üstlenen, ardından memleketi Hatay’a dönen ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreterliği görevini uzun bir süre yürüten, iki yıl önce de emekliye ayrılan Serdar Saraç, kent içi trafik düzenlemeleri ile ilgili ilginç görüşler ortaya attı.
Buna dair yazısında, şehir içi birçok düzenlemenin yanlış olduğunu, okullar açılmadan acil düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Serdar Saraç, hataları görmek için bir akademisyen ya da bir uzman olmaya gerek olmadığının altını çizdi.
Bilgili, sorumlu ve duyarlı bir araç sürücüsü olmanın bile aksaklıkları, doğru düzenlemeleri görmek ve uygulayabilmek için yeterli olduğunu savunan Serdar Saraç’ın, makul ve dikkate alınabilecek Antakya-Defne şehir içi trafik düzenlemeleriyle ilgili görüş ve önerileri şöyle:
1- Atatürk Caddesi’nden, Cumhuriyet Alanı’nın arkasından (Belediye önünden) gelen araçların Gündüz Caddesi’ne dönüş yapmaları mümkün değildir. Sebebi; Cumhuriyet Alanı’na (Anıt) Adnan Menderes Caddesi’nden gelen yoğun trafik! Ziraat Bankası ile Belediye arasındaki Adnan Menderes Caddesi’nin bittiği yere trafik lambası konulması veya trafik polislerince trafik akışının düzenlenmesi şart olmaktadır.
2- Aynı durum, Gündüz Caddesi’nin sonundaki kavşakta da mevcuttur. Gündüz Caddesi’nden gelen trafiğin Pehlivan Petrol tarafına (Elektrik Mah., Armutlu Mah.) geçebilmesi, Mehmet Yeloğlu Köprüsü ve Samandağ istikametinden gelen trafikten dolayı mümkün olamamaktadır.
3- Bu durumda, Gündüz Caddesi işlevini yitirmiş ve eskiye göre çok daha az kullanılır durumda kalmıştır. Armutlu Mahallesi ve Harbiye tarafından gelen trafiği Kültür Merkezi’ne (Antakya Lisesi arkasına) yönlendirmek ise Kültür Merkezi kavşağını kilitlemiştir. Bu yüzden Gündüz Caddesi’nin eskiden olduğu gibi Cumhuriyet Alanı’na açılması yararlı olacaktır.
4- Fatih Caddesi’nden gelen trafiğin Vali Ürgen Alanı’ndan İskenderun istikametine dönüşü, bulvara, İskenderun istikametinden gelen ve Atatürk Caddesi’ne giren araçlar dolayısıyla mümkün olamamaktadır. Burada da (Harika Künefe önü) trafik lambası konulması yararlı olacaktır.
5- Asıl sorun, Stadyum Taksi (eski İmam Hatip Okulu kavşağı) ile Orman İşletme Müdürlüğü (Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önü) üzerindeki trafiği azaltacak mühendislik çözümleri yaratmaktan geçmektedir. Buraya bir alt veya üst geçit yapılarak, gelen araçların Reyhanlı, giden araçların İskenderun tarafına geçişleri, alt veya üst geçitle sağlanmalıdır. Hazır bu kavşaklarda Stadyumdan dolayı genişleyebilecek alan da değerlendirilmelidir.
Kaldırım, ağaç, stat duvarlarının yaklaşık 5-6 metre deplase edilerek, Stadyum Taksi kavşağından Reyhanlı yoluna geçişi sağlayan bir alt veya üst geçidin yapımı projelendirilmeli ve muhakkak inşa edilmelidir.
-Cemil Yıldız-