Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Esnaf güne bahurla başlıyor

Bolluk, bereket, bol şans

Bolluk, bereket, bol şans ve bol kazanç getireceği inancı hakim

Antakya’da esnaf kutsal olarak öngörülen bahurla güne başlıyor, her gün aksatılmadan yapılan bu uygulama ile bolluk, bereket, bol şans ve bol kazanç geleceğine inanılıyor.
Nasır Aşkar adlı vatandaş, her gün, kızgın kömürün üzerine koyduğu bahurlarla Antakya’daki esnafı tek tek dolaşıyor, güne güzel ve bereketli bir başlangıç yapmaları için kutsal sayılan dumanlarla buluşturuyor.
Saray Caddesinden başlayarak, Uzun Çarşıya kadar tüm esnafı elindeki bahurla ziyaret eden Nasır Aşkar adlı vatandaş, esnafın uğurlu, kötü şanstan arınmış bir şekilde güne başlangıç yapması amacıyla bu uygulamayı yaptığını, sağlığı el verdiğince de her sabah bahurla esnafı ziyaret etmeyi sürdüreceğini bildirdi.
Uyulamadan memnun olduğunu belirten esnaf, Nasır Aşkar’a özverisinden dolayı teşekkür ederken, ara sıra da harçlık vererek gönlünü almayı ihmal etmiyor.

Tarih boyunca yaygın olarak kullanıldı …

Bahur, insanlık tarihinin bilinen ilk medeniyetlerinden bu yana dini ayinlerde kullanılan bir maddedir. İnanılan din ister tek tanrılı ister çok tanrılı olsun, ateşe güzel kokular atmak ya da mayi serpmek bu törenlerde yerine getirilmesi gereken önemli bir hareket olarak görülür.
Bahur’un tarihi çok eskidir. En az 5000 yıldır da Arap yarım adasında kullanılır. Eski Mısır’da Mısır kraliçelerinin Bahur isinden sürme yapıp makyaj malzemesi olarak kullandığı ve firavunların mumyalama işleminde bahur kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca Mısır Hiyerogliflerinde bahur çizimleri mevcuttur. Eski Mısır Kraliçesi Hatşepsut’un bahur kullandığı tarih kitaplarında yazılıdır. Hz. Süleyman’in sarayina Sebe Melekesi Belkıs tarafından hediye olarak bahur gönderildiği yine bilinen bir gerçektir. Ayrıca Yahudilerin kutsal kitabında bahur işlenmiştir. Yunan tarihçi Herodot, bahur hakkında kitabında açıklamalar yapmıştır. İncil’de ise sultanların, bebek İsa’yı doğurduğunda Hz Meryem’e hediyeler getirdiğini ve Hz Meryem’in sadece bahuru kabul ettiği yazılıdır. Ortadoğu haricinde Çin eski zamanlarda bahur için önemli bir pazar oldu. Çinli yazar ve gümrük müfettişi Zhao Rugua, Çin’e Ortadoğudan gelen Bahur’u kitabında işlemiştir. İslam döneminde Hz Muhammed’in mescitte bahur yaktığı ve islamın ilk yıllarında mescitlerde bahur yakıldığı görülmüştür. Osmanlı’da Sarayın içerisinde Ortadoğu’dan gelen bahurlar yakılmıştır. Ayrıca ortaçağdan beri bahur çeşitli ruh hastalıkları ve fiziksel hastalıklar için kullanılmaktadır. Tarihte, Rodos Şovalyeleri Muğla’ya gemilerle gelerek Anadolu sığlası adı ile bilinen bir bahur çeşidini toplayarak şifa amaçlı kullanmışlardır. Günümüzde bahur, Avrupa’dan Asya’ya çeşitli yerlerde kozmetikten İbadethanelere kadar kullanım alanı vardır. -Mehmet ÖZGÜN-