Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evvel Temmuz’da Alevi Kimliği ve Ortak Hafıza Dile Geldi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen Evvel Temmuz Kültür Sanat

Hatay’ın Samandağ ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali, bu yıl da yoğun katılım ve coşkulu etkinliklerle sürüyor. Festivalde yer alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, izlenimlerini yazılı bir açıklamayla kamuoyuna paylaştı.

“Birliğimiz, dirliğimiz ve mücadelemiz daim olsun” diyen Mat, festivalin çok kültürlü dayanışmanın, tarihsel belleğin ve demokratik mücadelenin güçlü bir ifadesi olduğunu vurguladı.

Toplumsal Dönüşüme Katkı Sunan Paneller

Festival kapsamında katıldığı etkinliklerden söz eden Mat, özellikle “İkinci Yüzyılında Cumhuriyeti Demokratikleştirmek” başlıklı panelin önemine dikkat çekti. Bu tür buluşmaların yalnızca geçmişi değerlendirmekle kalmayıp, geleceğe dair umut verici perspektifler sunduğunu belirtti.

Vakıflı Köyü’nde Kültürel Miras Paneli

Ayrıca Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı’da düzenlenen “Köklerimizden Sesler: Bir Kültür Mirası Olarak Dil” paneline de katıldıklarını aktaran Mat, çok dilli ve çok kültürlü yaşamın korunması gerektiğini ifade etti. “Bu topraklarda yaşayan tüm kültürler, ortak geçmişin ve geleceğin birer parçasıdır” dedi.

Sanat ve Mücadele İç İçe

Gün boyunca yapılan doğa yürüyüşleri, tarih sohbetleri ve mekân gezilerinin ardından, akşam konserleriyle festival coşkusu zirveye ulaştı. Yerel sanatçılarla birlikte binlerce kişi, barış ve kardeşlik temalı şarkılara eşlik etti.

Sempozyumda Alevilerin Geleceği Ele Alınacak

Festivalin önemli oturumlarından biri de 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek olan “Soykırım İkliminde Alevilerin Geleceği: Riskler, Olanaklar, Olasılıklar” başlıklı sempozyum olacak. Sempozyumda, Alevi kurum başkanları güncel tehditleri ve çözüm önerilerini tartışacak.

Teşekkür ve Dayanışma Vurgusu

Evvel Temmuz Komitesi’ne ve Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay’a teşekkür eden Hüseyin Mat, mesajını şu sözlerle tamamladı:
“Bu topraklarda umut yeşermeye devam ediyor. Birliğimiz, dirliğimiz ve mücadelemiz daim olsun. Aşk ile.”