Expo 2021

Hatay’ın 3 Partiye mensup Milletvekillerini bir araya getiren sıra dışı olay: Şimdiye kadar çok az kez bir araya gelebilen Hatay’ın AKP, CHP ve MHP’ye mensup Milletvekilleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin önceki akşam düzenlenen “EXPO 2012” tanıtımında bir araya geldi. Tanıtıma, AK Parti’ye mensup Milletvekilleri Bayram Türkoğlu ile Orhan Karasayar, CHP’den Serkan Topal ile MHP’den M.Necmettin Ahrazoğlu […]

Hatay’ın 3 Partiye mensup Milletvekillerini bir araya getiren sıra dışı olay:

Şimdiye kadar çok az kez bir araya gelebilen Hatay’ın AKP, CHP ve MHP’ye mensup Milletvekilleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin önceki akşam düzenlenen “EXPO 2012” tanıtımında bir araya geldi. Tanıtıma, AK Parti’ye mensup Milletvekilleri Bayram Türkoğlu ile Orhan Karasayar, CHP’den Serkan Topal ile MHP’den M.Necmettin Ahrazoğlu katıldı, aynı masa etrafında oturarak birlikte fikir üretti. Toplantının diğer konukları ise, Parti ayrımı olmaksızın, Hatay’ın 15 ilçe belediye başkanı oldu. Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy dışında 14 İlçe Belediye Başkanı da tanıtım toplantısındaki yerini aldı.
BŞB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden’in de katıldığı toplantıda, Milletvekilleri ile Belediye Başkanlarına Hatay’da yapılacak olan EXPO 2021 ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Ortadoğu ve Suriye’de yaşanan kaos ortamından dolayı gittikçe sığlaşan Hatay ekonomisini eski seviyesine getirmek ve güçlendirmek amacıyla EXPO’ya başvurduklarını, Hatay’ın umutlarını yeşertme sorumluluğu duyduklarını ve Hatay’ın değerlerini dünya ile paylaşmak durumunda olduklarının altını çizerek şöyle konuştu:
“Öyle bir şehir düşünün ki, 23 medeniyetin 13’ü burada yaşamış, 3 semavi dinin olduğu ve Museviliğin Anadolu’ya buradan girdiği ve ilk ibadet yeri de burada… Hristiyanlığın ilk mağara kilisesi de burada… İlk Hristiyan kelimesi de burada kullanılmış… İslamiyet’in Anadolu’ya açılan ilk kapısı burası… Ve İslamiyet’in ilk eseri Habib-i Neccar Camii’si burada. 6 Mezhebin ve birçok etnik unsurun kardeşçe yaşadığı bir ildeyiz. Ayrıca yayla, kaplıca ve deniz arasında 15 dakikalık mesafe var. Her alanda 7 tane ilçesi deniz ile çevrilmiş. Ve her alanda ekonomiye katkı sağlayacak ürünler yetişiyor ilimizde. Kültür, tarih, medeniyet birikimimiz var. O kadar coğrafi açıdan şanslı bir tablomuz var ki… Ayrıca Asya, Avrupa ve Ortadoğu’daki en zengin bitki örtüsü bizde. Sadece 850 civarında tıbbi ve aromatik bitkimiz var. 2500-3000’e yakın çiçeğimiz var. Bunlardan 250 tanesi endemiktir. Ve bizim bunları dünya ile paylaşmamız lazım.
Geçen yıl Haziran ayında ilk adımı attık. Daha sonra Eylül ayında da ikinci adımı attık. Finali de Almanya’da, Ocak ayında Düsseldorf’ta yaptık. Ve Büyükşehir olarak bunu üç kişilik ekibimizle aldık. ‘EXPO nedir’ diyecek olursanız; eğitim, eğlence, sanat, tarih, medeniyet gibi birçok alanı var. Ama en önemlisi, Botanik EXPO’sudur. Biz de onu aldık. Botanik EXPO’suna bakacak olursanız, dünyadaki 3’üncü büyük organizasyon. İlk olarak olimpiyatlar, ikinci olarak dünya kupası futbol şampiyonası ve üçüncüsü ise EXPO’dur. EXPO, Hatay’da kalıcı bir turizm, Hatay’ın tanıtımı ve çevre illerin umudu demektir.”
-UMUDA YELKEN AÇACAĞIZ-
Hatay Milletvekilleri ile 15 İlçe Belediye Başkanını konuk eden BŞB Başkanı Lütfü Savaş, sunumunda, Hatay’ın EXPO ile herkesin ilgi odağı olacağı bir duruma geleceğini kaydetti ve şöyle devam etti:
“EXPO ile Hatay, yeniden daha değişik ve daha güçlü umutlarla geleceğe yelken açacaktır. Biz bunun peşindeyiz. Bu nedenle EXPO’yu Hatay da yapmak için çabaladık.
Geçen Pazartesi günü Hatay halkı ile buluştuk. Sivil toplum kuruluşlarımızla ve bizimle beraber bu yolda devam etmek isteyen ve biz bu konuda varım diyen dostlarımızı bir çatı altında Hatay adına ve Hatay’ın geleceği adına EXPO’da buluşalım dedik. Bugün de siz çok değerli siyasetçi arkadaşlarımızla, özellikle farklı partideki temsilcilerimizle bir araya geldik.
Biz, EXPO’dan, Hatay adına umutluyuz. Ve EXPO’nun Hatay’a çok şey katacağını düşünüyoruz. En azından ev ödevimizi daha hızlı yapmamızı sağlayacak. Çünkü şu anda Hatay’ın altyapısı ve yollarını hesapladığınız zaman, bize yaklaşık 20 yıl lazım. Belki de biz bu sorunları EXPO tarihine kadar çözmüş olacağız. EXPO zamanı gelene kadar, Asi Nehri’ni de düzeltmemiz lazım. Tarihi dokumuzu ayağa kaldırmamız lazım. Ayrıca ulaşım sektörümüzü bir yerlere getirmemiz lazım. Turizmle ilgili altyapıları bitirmemiz lazım. Yani ev ödevlerimizi hızlandırıp, daha hızlı ve konsantreli yapmamız için EXPO bize güzel bir güç kaynağı olacak.
Tarım Bakanlığımızın, Antalya’da gerçekleştirilen EXPO’ya 2 milyara yakın harcaması var. Biz, devletimizden o kadarını istemiyoruz. Bize, Antalya’daki EXPO’ya harcadıkları paranın 6’da birini versinler. Biz gerisini hallederiz. Devletimizden de Hatay’ın insanları olarak destek bekliyoruz. Hatay halkı kendine düşeni yaptı, devletimizin de kendi üzerine düşen görevi yapmasını istiyoruz. Biz de en az Antalya kadar sorumluluğumuzu yerine getiren bir iliz.”
-Cemil Yıldız-

 

Exit mobile version