Fakir Baykurt ONUR ödülü 100 yaşındaki Antakyalı öğretmen:

Abdullah Özkucur’a Öğretmen Sendikası Eğitim İş Genel Merkezi, bu yılki “Fakir Baykurt Onur Ödülünü” Antakyalı emekli öğretmen 100 yaşındaki eğitim duayeni Abdullah Özkucur ile Prof.Dr. Mesut Gülmez’e verdi. Geçtiğimiz hafta sonunda Ankara’da gerçekleşen törende: Eğitim İş’in geleneksel Fakir Baykurt onur ödülü: Prof.Dr. Gülmez ile Antakya Kız Öğretmen Okulu’nda yıllarca öğretmenlik yapan, Köy Enstitüsü mezunu, Antakyalı […]

Abdullah Özkucur’a

Öğretmen Sendikası Eğitim İş Genel Merkezi, bu yılki “Fakir Baykurt Onur Ödülünü” Antakyalı emekli öğretmen 100 yaşındaki eğitim duayeni Abdullah Özkucur ile Prof.Dr. Mesut Gülmez’e verdi. Geçtiğimiz hafta sonunda Ankara’da gerçekleşen törende: Eğitim İş’in geleneksel Fakir Baykurt onur ödülü: Prof.Dr. Gülmez ile Antakya Kız Öğretmen Okulu’nda yıllarca öğretmenlik yapan, Köy Enstitüsü mezunu, Antakyalı eğitim duayeni Abdullah Özkucur’a verildi. Eğitim İş Genel merkezin bu konudaki kararında şöyle denildi:
“Eğitim-İş, öğretmen örgütçülüğünün efsanevi lideri, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediği onur ödülünü bu yıl, Seçici Kurul eliyle, Prof. Dr. Mesut Gülmez ve Abdullah Özkucur’a verme kararı almıştır. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, gazeteci yazar Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Genel Sekreterimiz Ebru Sungar ve Genel Eğitim Sekreterimiz Suat Özkolay’dan oluşan Seçici Kurul, bu yıl onur ödülünün, sendikacılık alanında Prof. Dr. Mesut Gülmez’e, eğitim alanında eğitimci yazar Abdullah Özkucur’a verilmesini kararlaştırdı.
ABDULLAH ÖZKUCUR KİMDİR?
Abdullah Özkucur, Konya ili, Beyşehir İlçesi, Üzümlü Manastır Köyü’nde 1922 yılında doğdu. İlkokulu kendi köyünde okudu. 1937 yılında öğrencisi olduğu Eskişehir İli, Çifteler Çiftliği Mahmudiye Köy Öğretmen Okulu ve Çifteler Köy Enstitüsü’nü 1942 yılında bitirdi. Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde açılan, Köy Enstitülerine öğretmen yetiştiren kursa katıldı.
1945 yılında üç yıllık Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nü bitirdi ve Konya Ereğli İvriz Köy Enstitüsü’ne inşaat öğretmeni olarak atandı. Bu arada askerliğini yedek subay olarak yaptı. 1948’de Hatay İli Dörtyol İlçesi 2. Bölge Gezici Başöğretmenliğine atandı. Sıra ile Dörtyol İlçesi Özerli, Kuzuculu Köyleri İlkokulu Resim-İş öğretmenliği, Hatay ili Köy Okulları İnşaat Denetmenliği, Hatay-Erzin Ortaokulu Resim-İş, Hatay-Merkez Ortaokulu Resim-İş, Hatay Kız İlköğretmen Okulu Resim-İş öğretmenliklerinde görev yaptı. 1976 tarihinde Sivas Gemerek Lisesi Resim-İş Öğretmenliği’ne ataması yapıldı, Gemerek Lisesi’nden emekli oldu.
Öğretmen Olacağım, Köy Enstitüleri Destanı, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü isimli yayımlanmış üç yapıtı vardır. “Köy Enstitülü Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı isimli yapıtı üzerinde çalışmaktadır. Evli ve beş çocuk sahibidir. Eğitim alanında çeşitli ödülleri vardır. TÖS ve TÖB-DER üyesi olan Özkucur, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucu üyelerindendir. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version