Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fansa Ailesi lezzetli geleneğini sürdürüyor

Küncülü Helva’da 200 Yıllık

Küncülü Helva’da 200 Yıllık Serüven …

Ramazan aylarının vazgeçilmez lezzeti Küncülü Helva günümüzde yine en çok ilgi gören ürünlerinin başını çekti.
Antakya’da bu lezzetli geleneği 200 yıldan bu yana dededen toruna gelen bir miras şeklinde sürdürerek Küncülü Helva üretimi yapan Fansa ailesi, talepleri karşılamak üzere Ramazan ayının başladığı ilk günden itibaren imalata başladı.
Küresel salgın tedbirleri kapsamında müşterilerin sosyal mesafe kuralına uygun bir biçimde alışverişlerini gerçekleştirdikleri Fansa Tatlıcılığın önünde uzun kuyruklar oluşurken, Küncülü Helva’nın hijyenik ortamda yapılması vatandaşlardan tam not aldı.
Dede Mehmet Sıddık Fansa’dan aldıkları bayrağı en başarılı bir biçimde taşımayı sürdüren Sıddık Fansa, Oğulları Şahap ve Yunus Emre Fansa ile birlikte Torun Sadık Fansa’nın dördüncü kuşak olarak üretim yaptığı Küncülü Helva’da, sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde siparişler doğrultusunda evlere de servis yapılacak.
Uzun Çarşıda, küçücük bir dükkan içinde Küncülü Helva üretimine başladıklarını belirten, geleneğin günümüzdeki temsilcisi Mehmet Sıddık Fansa ve aile bireyleri, kendilerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı memnuniyetlerini ifade etti.
Sadece Ramazan ayına özgü olarak imalatını yaptıkları helvanın oldukça meşakkatli aşamalardan geçilerek tezgaha konulduğunu belirten Mehmet Sıddık Fansa, ülke genelinde bir çok il yanı sıra, Almanya ve Belçika’ya da bu helvadan gönderdiklerini, oldukça rağbet gördüklerini dile getirdi.
Üretimi geleneklere uygun olarak 61 yıllık özel bir makine ile yaptıklarını söyleyen Mehmet Sıddık Fansa, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan bu lezzeti yine çocuklarına, torunlara aktararak yaşatmaya devam edeceklerini dile getirdi ve “Bu lezzete önce tahin, şeker ve su karışımı ile başlanıyor. Bu karışık yaklaşık üç saat kaynatılarak kıvama getirildikten sonra içerisine kavrulmuş küncü eklenen karışım beyaz küncü ile yoğrulduktan sonra özel makineden geçirilerek yemeğe hazır hale getiriliyor” dedi.
İftara yakın saatlerde çok sayıda vatandaş kuyruğa girerken, günlük ortalama 150-200 kilogram küncülü helva satışının yapıldığı bildirildi.  Mehmet ÖZGÜN