Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Farkındalık Günü’nde Notalarla gülümsediler

Toplam 40 öğrenciye hizmet veren Defne Özel Eğitim Uygulama Merkezi,“Otizm

Toplam 40 öğrenciye hizmet veren Defne Özel Eğitim Uygulama Merkezi,“Otizm Farkındalık Ayı” etkinlikleri çerçevesinde hem keyifli hem de anlamlı bir birlikteliğe imza attı.

Defne Özel Eğitim Uygulama Merkezi (OÇEM), otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara ‘birlikte’ çözüm bulmak amacıyla, 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” etkinlikleri çerçevesinde özel bir buluşma gerçekleştirdi. Etkinliğe; Defne İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Gülistan ve Defne Belediye Başkan Vekili Girne Mansuroğlu yanı sıra, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hatay Sağlık Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Emel Teksöz ve Merkez’de yıl içinde staj gören 3. Sınıf  öğrencileri katılım gösterdi. Hatay Doğa Okulları Flüt Korosu ise etkinliğe keyifli notalarıyla renk kattı.
-FARKINDALIK ÖNEMLİ-
Yapılan etkinliğin anlamlı, anlamlı olduğu kadar özel olduğunu söyleyen Defne İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Gülistan, otizmli çocukların, ciddi yetenekleri bünyelerinde taşıyan özel çocuklar olduklarına işaret ederken, şöyle konuştu:
“İlçemizde, birinci ve ikinci kademe otizm öğrencileri için özel bir eğitim merkezimiz var. Buradaki amacımız, burada eğitim gören çocuklarımızı en iyi şekilde topluma kazandırmak, en azından kendi kendilerine kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir duruma gelmelerini sağlamak. Burada bulunma sebebimiz de, buradaki çocuklarımıza bu anlamda destek vermek ve onlara yanlarında olduğumuzu göstermek. Gerçekleşen etkinlik de buna dair bir farkındalık yaratma hedefinde. Ama şunun altını özenle çizmek gerekiyor ki, otizm bir engel değil. Aslında, otizm dediğimiz şey, bir farklılıktır. Özel bazı davranışları ve hatta yetenekleri bünyesinde toplayan bir farklılık. Buradaki tüm amaç da bu aslında… Var olan bu yetenekleri ortaya çıkartmak, ortaya çıkmasına yardımcı olmak, destek olmak, bu yönde cesaret vermek. Ardından da bu çocuklarımızı topluma kazandırmak.”
-TEDBİRLERİ ALIYORUZ-
Defne ilçesi bünyesindeki okullarda eğitim gören engelli bireylerin her hangi bir sıkıntı yaşamamaları adına her türlü tedbiri aldıklarına da işaret eden Defne İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Gülistan, “Tüm okullarımızda, engelli rampaları başta olmak üzere, olması gereken tüm tedbirleri almaya çalışıyoruz. Ama bunu ‘şehir’ başlığında soracak olursanız, bu durum bizlerin yetki alanında değil. Bu konuda, belediye başkanlarımız ve diğer ilgili yetkililer gereken tedbirleri alacaklardır diye düşünüyorum” dedi.
-CİDDİ MESAFE ALDIK-
22 Öğretmen, 3 yardımcı personel ve 2 idareci olarak 40 öğrenciye eğitim hizmeti verdiklerini söyleyen, Defne Özel Eğitim Uygulama Merkezi (OÇEM) Müdürü Hasan Yarar ise, “Buradaki amacımız, öğrencilerimizin yaşam becerisi kazanmaları ve kendi kendilerine yetecek noktaya gelmeleri. Bu anlamda, buradaki çocuklarımıza, tam gün ve bire bir eğitim veriyoruz. Buradaki çalışmalarımız kapsamında, ara ara çeşitli sivil toplum kuruluşlarından da destek alıyoruz” dedi.
İnsanların, engelli bireylere olan bakışında geçmişe oranla ciddi bir mesafe kat edildiğini aktaran Müdür Yarar, şöyle devam etti:
“Aslında böyle bir farkındalık her zaman vardı, ama bu tür etkinliklerle bu farkındalığı daha ileri bir boyuta taşımayı istiyoruz. Çünkü bu çocuklar, aslında çok özel çocuklar. Özellikle de müzik alanında otizmli bireylerin başarılı örneklerini hepimiz biliyoruz, ki Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı’nda Öğretim Görevlisi olarak kariyerine devam eden otistik müzik dehası Buğra Çankır buna en iyi örnek diye düşünüyorum.”
-HAFTADA 2 GÜN STAJ-
Öğrencilerinin, yıl içerisinde belli süreler dahilinde bu merkezde staj gördüklerini söyleyen ve böylesi anlamlı bir günde çocuklarla olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hatay Sağlık Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Emel Teksöz ise, “Biz aslında hep buradayız. Hemşirelik olarak haftada 2 gün onlarla beraber staj yapıyoruz. Hikayelerini dinliyoruz. Ellerinden tutuyoruz. Yaptıkları resimleri sınıflarımızda değerlendiriyoruz. Ben, bu çocuklarla olan paylaşımı ve o paylaşıma yansıyan sevgiyi hemşirelerimin gözlerinde görüyorum. Bu da işin güzel kısmı” şeklinde konuştu.
-NOTALARLA KONUŞTULAR-
Etkinliğe katkı veren Hatay Doğa Okulları Flüt Korosu ise, “Otizm Farkındalık Ayı” etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen bu özel buluşma anının en renkli ve en coşkulu karesini oluşturdu. Flüt eşliğinde şarkılar söyleyen Koro sık sık alkışlanırken, merkezde eğitim gören çocukların bu şarkılar ve müzik eşliğindeki keyfi görülmeye değer fotoğraf kareleri oluşturdu.
“Bu kadar önemli bir günde burada olmak bizler için önemli” diyen ve konuya ilişkin konuşan Doğa Koleji Müzik Öğretmeni Ali Özçelik, etkinliğe, Hatay Doğa Okulları Flüt Korosu olarak toplam 40 öğrenci ile katıldıklarını söylerken, ‘mutluyuz’ dedi ve desteklerinin bu anlamda süreceğinin sinyalini verdi
. -Tamer Yazar-