Talep ise tekrar edildi
Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de yakından ilgilendiren tartışma, yüklü gelen elektrik ve doğal gaz faturaları ardından yeniden alevlendi.
Türkiye genelindeki cemevlerinin elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanmaması sorunu, yüklü gelen elektrik ve doğal gaz faturaları ardından yeniden alevlenirken, bu konudaki beklenti ve talep bir kez daha gündeme taşındı. Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’ni de yakından ilgilendiren tartışma, cemevlerinin ‘ibadethane’ statüsünde kabul edilmemesi noktasında yaşanıyor.
Bilindiği gibi, 12 Nisan 2002 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından, “2002/4100” sayılı kararla, elektrik abonesi kişi ve kuruluşlarından kimlerin düzenlemeden muaf tutulacağı belirlendi. Bu kapsama, ibadethaneler de alındı. Kararda ibadethaneler sayılırken; cami, mescit, kilise, havra ve sinagog yer aldı.
2008 yılında değişiklik yapılan Elektrik Piyasası Kanunu’na eklenen geçici 17. Maddeyle, “toplumun ibadetine açılmış ve ücretsiz girilen ibadethanelere ilişkin aydınlatma giderleri Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır” hükmü getirildi. Ancak yıllardır talep edilmesine karşın, Cemevleri, Ankara nezdinde ibadethane olarak kabul görmedi.
-İKTİDAR CEPHESİ-
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018’de yaptığı bir seçim konuşması sırasında, “Cemevlerine hukuki statü tanıyacaklarını” açıklamıştı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise istifa etmeden önce Aralık 2021’de Tunceli’de yaptığı ziyaret sırasında, “Alevi inancını ve vatandaşlarımızı reddeden politikaları reddediyoruz. Cemevlerine yasal statü tanınması noktasında, bizler de Adalet Bakanlığı olarak mevzuat anlamında çalışmalarımızı yaptık” demişti. Ancak iktidar cephesinden henüz cemevlerine yönelik somut bir düzenleme açıklanmadı.
Tamer Yazar