Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Felsefe ve yaşam

30 Kasım 2006 tarihinde, Çukurova Üniversitesi’nde, “Dünya Felsefe Günü Etkinlikleri” yapılmıştı. Etkinlikleri, 2 Aralık Cumartesi günü, Antakya’da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda, “Felsefe Edebiyat İlişkileri” başlığı ile devam ettirdik. Çukurova Üniversitesi, Türkiye Felsefe Kurumu ile Türkiye Yazarlar Sendikası’nın organize ettiği; Ahmet İnam, İoanna Kuçuradi, Adnan Gümüş, Betül Çotuksoken, Enver Ercan, Mustafa Günay, Salih Bolat, Uluğ Nutku ve Çetin Yiğenoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı etkinlik sanırım Antakya’da bir ilk oldu. İlk olmasına rağmen insanlar salonlara sığmadı, yüzlerce insan etkinliği izleyemeden söylene söylene çıktı.

Felsefe, insanların nedense küçümsedikleri ama bir türlü vazgeçmedikleri yaşamsal bir şey. Filozoflar antik çağdan itibaren dünyayı anlamaya, açıklamaya çalışmışlardır.

Uygarlıkların beşiği Antakya, aynı zamanda felsefenin de ortaya çıkıp, geliştiği ve yayıldığı kadim bir kenttir. Kime sorsanız Hıristiyanlığın Antakya’’da doğduğunu, Anadolu’nun ilk mescidinin Habib Neccar olduğunu, tarihte ilk ışıklandırılan caddenin Herod (Kurtuluş Caddesi) olduğunu… peynirli künefemizi.. Kısaca, Antakya tarihine ilişkin pek çok şeyi yazılabilir ve söyleyebilir ancak burada iki önemli tarihsel olaya bir kez daha dikkat çekmek istiyorum: Antik Çağ’da Antakya’da yapılan Olimpiyat Oyunları ve bir felsefe okulu olarak Antakya Akademisi. Her ikisi de kentin geçmişindeki önemini ortaya koymaktadır.

Antakya Felsefe Okulu tarihte bilinen ilk felsefe okuludur. Bu önemli olayı günümüzde özellikle gençlere örnek olması açısından 2012 yılında Antakya Felsefe Okulu (Akademisi)’nu kurduk. Ve o günden bu yana farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyeni kentimizde ağırladık.

4 Kasım 2017 Cumartesi günü saat 15.00’te Hatay Tabip Odası’nda derslere başlıyoruz. İlk konuklarımız Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Güzel ile Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Haluk Erdem, “Felsefe ve Yaşam” konulu bir sunum yapacaklar. Bundan sonra her ayın ilk Cumartesi günü derslere devam edeceğiz.
“İnsan çok yönlü bir varlıktır. Felsefe öncelikle insanın varlık yapısı ve nitelikleriyle ilgilenir. Bunları ortaya koyar. Bilen, davranışta bulunan, tavır takınan, önceden gören, isteyen, özgür, tarihsel, çalışan, eğiten ve eğitebilen, devlet kuran, sanatı oluşturan, konuşan bir varlık olarak insanla ilgilenir. İnsanın doğuştan getirdiği olanakları ele alır. Bunları nasıl değerlendireceğini belirlemeye çalışır.”

“Toplumsal yaşamın ileriye doğru değişip dönüşmesinde ve daha güzel bir dünya yaratılmasında felsefenin ve felsefe adına çabaların yol göstericiliği önem kazanmaktadır.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER