Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Finalimiz Bu mu?

Standardı yakalar mıyız? Şehit Polis Metin Sürer Parkı içindeki oyun

Standardı yakalar mıyız?

Şehit Polis Metin Sürer Parkı içindeki oyun alanında yerel idare tarafından gerçekleştirilen revize çalışmasını işaret edenler, çocukların güvenliği adına zemin çalışması da talep ediyor, kaldırım taşlarının üzerinin kapatılmasını istiyor.

Geleceğin güvencesi olan çocuklarımızın sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için, dış mekânlarda ve güvenli ortamlarda oyun oynamaları oldukça önemli. Çocuk psikologlarına göre, kapalı alanlarda oyun oynamak, çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişmelerini olumsuz etkiliyor. Çocukları Şiddetten Koruma Ulusal Birliği (The National Society fort the Prevention of Cruelty to Children – NSPCC) de tam da bu noktada, yerel yönetimlere, çocuklar için güvenle tasarlanmış oyun alanları oluşturma tavsiyesinde bulunuyor. Bu ise, çocuk oyun alanlarında kullanılan zemin kaplamalarını gündeme taşıyor.
Konuya dair konuşan ve Şehit Polis Metin Sürer Parkı içindeki oyun alanında yerel idare tarafından gerçekleştirilen revize çalışmasını işaret eden bir vatandaş, şunları söyledi:
“Uzun zamandır istenen bir şeydi, bu çalışma ama… Bence, sprey boyalarla kirletilmiş ekipmanların da temizlenmesi gerekirdi. Kullanılan kaydıraklar ya da salıncaklar, sağlıklı bir durumda değil. Ama en önemlisi de, zemini nasıl halledecekler! Eğer şu an kullandıkları kaldırım taşı ile tamamlayacaklarsa burayı, çocuklar için yine güvenli değil ki… Düştükleri zaman, onları olası bir yaralanmadan koruyacak bir zemin çalışması yapılmayacaksa eğer, bu çalışma da çok faydalı olmayacak ki! Belki bu taşların üzerini kapatırlar, bilmiyorum.”
-STANDART!-
Avrupa Birliği ülkeleri, oyun alanlarında çocukların güvenliğini sağlamak amacı ile ön şart olarak, kullanılan oyun ekipmanlarının tasarımları ile  oturdukları yüzeylerin, malzemelerinin, yerleşimlerinin ve bakımlarının Avrupa Standartlar Birliği CEN tarafından hazırlanan EN 1176 standartlarına uygun olarak yapılmasını koymuştur. Türkiye’deki çocuk oyun alanlarının standart uygulaması da, Avrupa’daki standardın Türkiye’ye uyarlanması ile
gerçekleşmesi gerekirken, eldeki örnekler, yerel idarelerin bu konuda sınıfta kalışına mı dair?
-DÜŞME!-
Anne ve babaların şikayet noktasında birleştiği başlık net… Oyun alanlarındaki çocuk kazalarının büyük bir oranı düşmeden kaynaklanıyor. Bu nedenle, oyun elamanlarının yüksekliği ve zemin döşemesi önemli. O nedenle oyun elemanları altındaki yüzey; düşmeye karşı güvenli, oyun elemanları ve alan ile uyumlu ve kullanılabilir olmalı. Ayrıca zemin döşeme malzemesi; temini kolay, dayanıklı, maliyeti uygun, ısı yalıtımlı, bakımı kolay ve güvenilir olmalı. Kullanılacak zemin döşemeleri, çocukların düşmelerinden dolayı olabilecek yaralanmaları engellemeli.
Son yıllarda, bu nedenle en çok tercih edilen zemin malzemesi ise kauçuk. Kauçuk; esnek, dayanıklı, su geçirmez ve aynı zamanda hijyenik bir ürün olarak oyun alanlarının vazgeçilmezi durumda. Peki, bu standart konusunda, Antakya’daki parklarda bulunan çocuk oyun alanlarının karnesi ne durumda?
Şehit Polis Metin Sürer Parkı içindeki oyun alanın “finalini” bekleyenler, o karne için de bekleyişte!
-Tamer Yazar-