Hatay’a Övgü
Sualtı fotoğrafının ustalarından Tahsin Ceylan, “Türkiye’nin en büyük sulak alanıyken kurutulan ve son bir gözyaşı kalan Kırıkhan Gölbaşı muhteşem bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor” dedi, korunması gerektiğinin de altını çizdi.
Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki sergisi ile Hatay’ın Samandağ ve Kırıkhan ilçelerini Ankara’ya taşıyan Sualtı fotoğrafının ustalarından Tahsin Ceylan, yaptığı açıklamayla da Hatay’ın doğasına özgüler yağdırdı.
TAV’ın katkılarıyla hazırlanan 62 fotoğrafın yer aldığı sergisi ile beraber, kültürel dokusu ve zengin mutfağıyla efsaneleşen Hatay’ın az bilinen bir yönünü meraklıları için gözler önüne seren Ceylan, 16 km’lik Samandağ Sahili ve endemik sarı nilüfer çiçeğine ev sahipliği yapan Gölbaşı Gölü’nün de bilinen pek çok değeri gibi Hatay’ın önemli zenginlikleri olduğunu hatırlatırken, serginin 12 Şubat’a kadar açık kalacağını söyledi.
-SON GÖZYAŞI-
Konuya ilişkin olarak Hürriyet’ten Rıza Özel’e konuşan Ceylan, sergisini şöyle anlattı:
“Akdeniz son yıllarda Süveyş Kanalı yoluyla geçiş sağlayan istilacı türlerin yoğun baskısı altında. Geçiş yapan türlerin kolay uyum sağlaması ve üreme yeteneklerini geliştirmeleri popülasyon artışını hızlandırıyor. Bu durum birçok yerli türlerin de hızla azalmasına sebep oluyor. Samandağ Sahili, istilacı türlerin ülkemiz denizlerine ilk giriş noktasıdır. Derinlerdeki Samandağ sergimizle, bu egzotik istilacı türlere dikkat çekmek ve antik deniz ticaret yolu olan bölgenin sualtı kültürel varlıklarını tanıtmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin en büyük sulak alanıyken kurutulan ve son bir gözyaşı kalan Kırıkhan Gölbaşı ise muhteşem bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor. Ülkemiz iç sularında nadir görülen sarı nilüfer çiçekleri gibi birçok endemik türe ev sahipliği yapan gölün gelecek nesillere aktarılması için korunması gerekiyor. Bu sergi ile bu duyarlılığın artırılmasını da amaçlıyoruz.”
-Tamer Yazar-