GADİR-İ HUM

“Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol.”(Hz. Muhammed)Ali kimdir/nedir?Ali; yüceliktir, felsefedir, ahlaktır, sanattır, inançtır, cesarettir, akıldır, tarihtir, bilimdir, temizliktir, fedakarlıktır, paylaşmaktır, sadakattir, sabırdır, dinginliktir, alçakgönüllülüktür, hoşgörüdür, ileri görüşlülüktür…Ali, Ehl-i Beyt’tir.Ali, Şah-ı Velayet’tir.Ali, Emir’ul Muminin’dir.Ali, insandır! Şah-ı Velayet Emir’ul Muminin Hazreti Ali, Bedir savaşında […]

“Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol.”
(Hz. Muhammed)
Ali kimdir/nedir?
Ali; yüceliktir, felsefedir, ahlaktır, sanattır, inançtır, cesarettir, akıldır, tarihtir, bilimdir, temizliktir, fedakarlıktır, paylaşmaktır, sadakattir, sabırdır, dinginliktir, alçakgönüllülüktür, hoşgörüdür, ileri görüşlülüktür…
Ali, Ehl-i Beyt’tir.
Ali, Şah-ı Velayet’tir.
Ali, Emir’ul Muminin’dir.
Ali, insandır!

Şah-ı Velayet Emir’ul Muminin Hazreti Ali, Bedir savaşında düşman ordusundan yirmibir kişiyi öldürdü. Bunların arasında en dikkat çekenler, Muaviye’nin dedesi Utbe, dayısı Velid ve kardeşi Hanzele idi. (Sanki Hüseyin’in zehirlenmesi ve Kerbela olayının dönemsel olmadığını gösteriyor.) Uhud Savaşında ise Kureyş’in meşhur savaşçılarını yere serdi. Bu savaşta bedeninden yetmiş yara alarak peygamberi savundu. Oysa bir çok kişi savaş meydanını terk edip, firar etmişti. Cebrail, Hz. Ali’ nin bu fedakarlığın görünce bir kaç defa “La Feta illa Ali la Seyfe illa Zülfikar” (“Zülfikardan başka kılıç, Ali’den başka yiğit yoktur.”) dedi.

“Bir gün Peygamber sırtında yünlü bir aba ile evden çıktı. Onu gören Hasan bin Ali yanına geldi, Peygamber ona abasının altına girmesini söyledi. Sonra Hüseyin geldi. Peygamber onu da abasının altına aldı. Sonra Fatıma geldi, peygamber onu da abasının altına aldı. Daha sonra da Ali geldi, peygamber onu da abasının altına aldı. Sonra peygamber “Ey Ehl-i Beyt! Allah sizden günahı gidermek ve sizi tertemiz kılmak istiyor.” (Ahzab, 33) mealindeki ayeti okudu.” (Hadis)

Hazreti Muhammed’in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali’yi taltif (halef) ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, Zilhicce ayının 18’nci gününde kutlanıyor. 
Gadir-i Hum Bayramı bu sene 16 Temmuz – 17 Temmuz 2022 Pazar akşamına kadar olan süreyi kapsıyor.
Gadir Hum Bayramı Alevi itikadına göre en büyük bayramdır.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanır. Sabahın erken saatlerinde türbelere akın eden vatandaşlar buralarda kurban keserek, büyük kazanlarda hazırlanan, içerisinde buğday-et karışımının olduğu ‘Hirise’ adı verilen güne özel yemeği hazırlıyor.
Herkesin bir parça katkı sunduğu “Hirisi” başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara dağıtılır.

ĞADİR-İ HUM bayramı Sevgi ve kardeşliği sembolize ediyor, hepimizin bayramı kutlu olsun…

Exit mobile version