Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gastronomi Yönetimi ve eldeki sosyal medyamız…

http://hataygastronomi.com adresi, 25 Şubat 2020 Salı günü Hatay Gastronomi Evi’nde

http://hataygastronomi.com adresi, 25 Şubat 2020 Salı günü Hatay Gastronomi Evi’nde gerçekleştirilen Hatay Gastronomi Evi ‘Ödüllü Tarif Yarışması’nda dururken,https://twitter.com/hataygastronomi adresi ise 23 Nisan’da, ‘Gastronomi’ dışında bir paylaşımla mola vermiş! Peki, devamı niye gelmemiş?

Haberin ara başlığında verilen ‘web sitesi’ ve ‘twitter’ adresleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gastronomi alanındaki üretimi kent ve ülke kamuoyu ile paylaşmak üzere kurulmuş sosyal medya hesapları. Ancak her iki hesabın da uzun bir süredir aktif olmaması eleştiri konusu olmaya devam ediyor.
-PR MI?-
Söz konusu adreslerin, Türkiye’de bu önemli ünvana sahip kentler arasında yer alan Hatay’ı tanıtmak ve içeriğe dair bilgilendirmek için kullanılması gerektiğini söyleyen bir işletmeci, şu tavsiyede bulundu:
“Dünya, bu salgınla beraber o kadar çok online iş yaptı ve üretti ki, inanılmaz rakamlar var bu anlamda. Düşünün ki, hiç kredi kartı kullanmayan ciddi bir kalabalık dahi bu süreci nakit paradan uzakta, ama online, web siteleri üzerinden geçirdi. Yani yeni hayat, bu alanda nefes alıp veriyor, hem de çok uzun bir zamandır. O nedenle, madem bu hesaplar var, alınmış ve resmi bir kimlikle de kullanılmış, o halde bu ‘kapıya kilit vurma’ durumu nedir? Ya kullanırsınız ve bunu da sürekli paylaşımlarla yaparsınız ya da kapatırsınız! Ama bu şekilde bırakmak, inanın, kapatmanızdan daha kötü bir imaj yaratıyor.
Bakın mesela… Türkiye’de, Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu, biliyorsunuz. Peki, rekabet bu haldeyken, diğer şehirler boş mu duracak? Bakın mesela, Kayseri mutfağını anlatan Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı’ adlı kitap, online, ücretsiz erişime açılmış, meraklıları için. Demem o ki, yapılacak çok şey varken, bu tablo, bu kentin Gastronomi politikası adına kötü bir puan!”
-KAYSERİ!-
Dile gelen gelişme, Kayseri’den. Kayseri’nin 6 bin yıllık geçmişe uzanan zengin mutfak kültürünün yansıtıldığı ‘Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı’ kitabından. Online ücretsiz erişime açılan 300 sayfalık eşsiz eserde, Kayseri tarihi yanı sıra çorbalar, ana yemekler, ekmekler, sucuk, pastırma, mantı ve yöresel kap kacak gibi birçok konuda bilgiler yer alıyor. Dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışmalarından biri olan Gourmand Cookbook Awards 2020’de Şef Yunus Emre Akkor’a “Yerel Mutfak” kategorisinde “Dünyanın En İyisi” ödülünü kazandıran kitap, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden lezzet avcılarının beğenisine sunuluyor.
-NE VAR?-
Şef Yunus Emre Akkor, iki yıllık bir çalışmayla, Kayseri mutfağının geleneksel yemeklerinin özgün tariflerini kayıt altına aldı. Akkor, M.Ö. 4000’li yıllara kadar giderek, Hititlere kadar uzanan bir mutfak kültürünün izlerinin bugünün Kayseri mutfağında yaşamaya devam ettiğini ortaya koydu.
Kayseri’ye özgü 100’ün üzerinde yemeğin tarifini derleyen Akkor, eserinde, kent mutfağının teknik özelliklerine ve tarihçesine de A’dan Z’ye yer verdi. Ramazan Çakmakcı’nın editörlüğünde hazırlanan kitap, Kayseri mutfağının binlerce yıldır kesintisiz yaşayan çok az sayıdaki yerel mutfaktan biri olduğunu gözler önüne serdi.
Kitapta, Kayseri tarihi yanı sıra çorbalar, ana yemekler, ekmekler, sucuk, pastırma, mantı ve yöresel kap kacak gibi birçok konuda bilgiler yer alıyor. Yaklaşık 300 sayfadan oluşan kitaba, https://www.kayseri.bel.tr/uploads/pdf/kayseri_mutfagi.pdf adresinden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.
-ÖZETLE!-
Resmi kurumsal nitelikli “sosyal medya” platformunu, markasal bir değere ulaşan Hatay Mutfağını paylaşmak için kullanma konusunda çok da iyi olduğumuz söylenemez. Başarısızlık, kurumsal mı yoksa çalışılan ekiplerle ilgili bir durum mu, net değil. Ancak beklenen ve istenen, gastronomi adına açılan hesapların aktif hale geçirilmesi ve binlerce takipçisi adına da paylaşımların aralıksız olarak sürdürülmesi.  -Tamer Yazar-