Yöresel ürünlerinin markalaşması ve coğrafi işaret tescili alması konusuna büyük önem veren Hatay, 2017’de üstlendiği ‘Gastronomi’ ünvanı ile beraber yoluna devam ediyor. Peki, yolun ticari değeri ne?
Gaziantep ile başlayan, Hatay ile devam eden ve Afyonkarahisar ile devam eden Türkiye’nin gastronomi yolculuğu, her bir kentin yöresel ürünlerinin markalaşması ve coğrafi işaret tescili alması süreci ile devam ediyor. Bu sürecin içinde ilerleyen Hatay adına sorgulanan başlık, eldekinin ‘ticari’ değeri ve bu değerin kullanılması noktasında ne kadar yol alındığı konusunda!
Konuya ilişkin konuşan isim, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan oldu. Yöresel ürünlerin markalaşmasına, coğrafi işaret tescili almasına büyük önem verdiklerini söyleyen ve bu konuda, özellikle son yıllarda önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Asan, fuarlarda coğrafi işaretli ürünlerin sergilenmeye başlandığını bildirdi. Coğrafi işaret tescilinin ülkelerin kalkınması açısından da son derece önemli olduğuna vurgu yapan Asan, Türkiye’de işlemleri tamamlanmış 461 coğrafi işaretli tescilli ürün olduğunu, işlemleri devam eden ise 426 ürün bulunduğunu ifade etti.
Hatay’ın da içinde olduğu ‘markalaşma’ ve ‘ticarileşme’ sürecine de işaret eden Asan, yöresel ürünlerin sadece Türkiye’de tescillenmesinin yeterli olmadığına değindi ve markalaşmanın, uluslararası alanda da gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
-HATAY VAR MI?-
Bu yolda ilerleyen; Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı, Avrupa Komisyonu’nda tescil faaliyetleri tamamlayan yöresel ürünler. Afyonkarahisar Mermeri, Pastırması, Sucuğu, Kayseri Mantısı, Pastırması, Sucuğu ile Aydın Kestanesinin de aralarında bulunduğu 15 ürünün başvuruları yapılırken, işlemleri devam ediyor. Artı 20 ilave ürünün hazırlıkları ise sürüyor. 35 ürünün, 2020 yılı içinde Avrupa Komisyonu’nda tescilinin tamamlanması planlanıyor. Planlanan 35 içinde Hatay’ın olup olmadığı ise bilinmiyor. -Tamer Yazar-