Gazeteci Kalaycıoğlu sunum yaptı

Antakyalı Gazeteci Mithat Kalaycıoğlu, geçtiğimiz hafta sonunda Antakya’da The Museum Otel’de Valilik koordinesinde gerçekleşen Güvenlik Çalıştayı’nda bir sunum yaptı. Gazeteci Kalaycıoğlu, Çalıştay’da, “Suç Önleme” konusunda “Gazetecilerin Görevleri” konusunu masaya yatırdı, ayrıca ilimizde Yerel Medya’nın suç önlenmesi konusunda güvenlik güçleriyle yaptığı çalışmaları anlattı. Mithat Kalaycıoğlu’nun sunumundan özet şöyle: “Gazetecilik meslek ilkeleri hakkında kısa bir takım bilgiler […]

Antakyalı Gazeteci Mithat Kalaycıoğlu, geçtiğimiz hafta sonunda Antakya’da The Museum Otel’de Valilik koordinesinde gerçekleşen Güvenlik Çalıştayı’nda bir sunum yaptı. Gazeteci Kalaycıoğlu, Çalıştay’da, “Suç Önleme” konusunda “Gazetecilerin Görevleri” konusunu masaya yatırdı, ayrıca ilimizde Yerel Medya’nın suç önlenmesi konusunda güvenlik güçleriyle yaptığı çalışmaları anlattı.
Mithat Kalaycıoğlu’nun sunumundan özet şöyle:
“Gazetecilik meslek ilkeleri hakkında kısa bir takım bilgiler vermek, yerel basının yerel güvenlikle ilgili anlam ve önemini biraz daha anlamamıza katkı sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Gazetecilik meslek ilkeleri, öncelikle nelerdir? Gazetecinin temel görevi, gerçekleri çarpıtmadan ve sansürlemeden aktarmaktır. Gazeteci, demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı yayın yapmamalıdır. Haber, yorum ve görüşler, okur ve izleyicinin haberi anlayabilmesini sağlayacak biçimde, birbirinden ayrılmalıdır. Basın yayın organları, masumiyet karinesine saygılı olmalı, suçluluğu yargı kararıyla sabit olmadıkça, herhangi bir kişiyi suçlu ilan edecek yayından kaçınmalıdır. Yargı süreci devam eden davalarda, iddialar ve savunmalar adil ve dengeli biçimde aktarılmalıdır. Zanlıların, sanıkların ve mahkûmların yakınları, işlenen fiile açıkça ilgili bulunmadıkça, teşhir edilmemelidir. Çocuklarla ilgili suçlarda; zanlı, sanık, mahkûm, mağdur ya da maktul statüsünde olan 18 yaşından küçüklerin açık isimleri ve fotoğrafları yayımlanmamalı, bu çocuklarla, ebeveynlerin izni olmadıkça röportaj yapılmamalıdır. Cinsel dokunulmazlığa, kadın ve çocuk istismarına ilişkin suçlarda, mağdur açık ismi ve fotoğrafları yayımlanmamalı, kimliğini ortaya çıkaracak yayınlardan kaçınılmalıdır. Haber, yorum ve görüşler, okur ve izleyicinin haberi anlayabilmesini sağlayacak biçimde birbirinden ayrılmalıdır. Basın yayın organları, masumiyet karinesine saygılı olmalı, suçluluğu yargı kararıyla sabit olmadıkça, herhangi bir kişiyi suçlu ilan edecek yayından kaçınılmalıdır. Yargı süreci devam eden davalarda iddialar ve savunmalar, adil ve dengeli bizimde aktarılmalıdır. Reyting yapacak haberler değil, sosyal yaşamı olumlu etkileyecek haberler yapıyoruz. Haberlerimizi, suça teşvik edici değil, eğitici metinlerle hazırlıyoruz. Yapılması gereken, şiddet ve istismar haberlerini kamuoyuna duyururken dikkatli olmak. Bizler, yerel medya olarak, suçların önlenmesi konusunda yöneticilerle ortak hareket etmeliyiz.”
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version