Özgürlüğe sınırlama mı?
AKP ve MHP’nin, sosyal medya ve internette “yalan haberle mücadele” iddiasıyla hazırladığı, Hatay AKP Milletvekili Hüseyin Yayman’ın düzenleme çalışmalarına katıldığı yasa teklifinin içeriği, tartışma konusu olmaya devam ediyor.
AKP ve MHP tarafından, sosyal medya ve internette “yalan haberle mücadele” iddiasıyla hazırlanan ve TBMM’ye sunulan “dezenformasyon” yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Teklifin hazırlanması sırasında ‘‘sosyal medya yasası sansür düzenlemesi olmayacak’’ diyen TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın ismi, yasa teklifini imzalayan isimler arasında yer almadı. Tartışmalı yasa teklifinin, internet haberleri ve sosyal medya paylaşımlarına getirdiği hapis cezaları ve çok sayıda başka unsuruyla, Türkiye’de zaten giderek zorlaşan gazetecilik faaliyetlerini daha da daraltması bekleniyor.
DW Türkçe’den Gülsen Solaker’in haberine göre, DW Türkçe’nin teklife ilişkin ulaşmaya çalıştığı Mahir Ünal ve Hüseyin Yayman, telefonlara yanıt vermedi.
-ELEŞTİRİ-
Eleştirilere neden olan ve dikkati çeken kısımlarından biri, teklifin 29. Maddesi ile Türk Ceza Kanunu’nun “kanunlara uymamaya tahrik” başlıklı 217. Maddesi’ne bir madde daha ekleniyor olması. Bu düzenlemeyle, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığı ile adeta yeni bir suç tanımı yapılıyor ve bu suçun kapsamı da şöyle anlatılıyor:
“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle; ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”
Hukukçular, genişletilen maddeyle birlikte “anlaşılmaz bir suç tiplemesi” yaratıldığını söylerken, bu konuda olası keyfi uygulamaların ciddi sıkıntıları da beraberinde getireceği konusunda uyarıyor.
Tamer Yazar