İsrail ordusunun Gazze’de Şifa Hastanesi çevresindeki gazeteci çadırına düzenlediği saldırıda, aralarında Al Jazeera muhabiri Enes el-Şerif’in de bulunduğu 5 gazeteci hayatını kaybetti. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de öldürülen gazetecilerin sayısı 237’ye ulaştı.
İsrail’in saldırısında 5 gazeteci yaşamını yitirdi
Gazze Hükümeti Medya Ofisi, İsrail ordusunun Gazze kentinde Şifa Hastanesi yakınındaki basın çadırını doğrudan hedef aldığını duyurdu. Saldırıda, Al Jazeera muhabirleri Enes el-Şerif ve Muhammed Kurayka ile foto muhabirleri İbrahim Zahir, Mümin Alive ve Muhammed Nevfel yaşamını yitirdi. Çok sayıda gazeteci ise yaralandı.
Medya Ofisi, saldırının, gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeyi ve İsrail’in işlediği savaş suçlarının delillerini yok etmeyi amaçladığını vurguladı.
“Enes el-Şerif doğrudan hedef alındı” iddiası
İsrail ordusu, Enes el-Şerif’in doğrudan hedef alındığını kabul ederek, onu “gazeteci kılığında terörist” olarak nitelendirdi. Yapılan açıklamada, El Şerif’in “Hamas’ın silahlı hücre lideri” olduğu ve İsrail sivillerine yönelik roketli saldırılarda sorumluluk taşıdığı öne sürüldü.
İsrail, operasyonun “sivil kayıpları en aza indirmek amacıyla hassas biçimde” gerçekleştirildiğini iddia etti. Ancak daha önce de benzer suçlamalar yöneltilen El Şerif, bu iddiaları “karalama ve tahrik kampanyası” olarak tanımlayarak reddetmişti.
Gazze’de gazeteci ölümleri kritik eşiği geçti
Medya Ofisi’nin verilerine göre, bu saldırı ile birlikte 7 Ekim 2023’ten bu yana öldürülen gazetecilerin sayısı 237’ye yükseldi. Açıklamada, İsrail’in basın mensuplarını ve medya kuruluşlarını hedef almasının “tam teşekküllü bir savaş suçu” olduğu ifade edildi.
Yetkililer, bu suçlardan yalnızca İsrail’in değil, aynı zamanda ABD ve “soykırıma ortak olan tüm ülkelerin” sorumlu tutulması gerektiğini dile getirdi.
Uluslararası topluma çağrı
Medya Ofisi, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Arap Gazeteciler Birliği, insan hakları örgütleri ve tüm basın kuruluşlarına acil çağrıda bulundu. Açıklamada, Filistinli gazeteciler için koruma sağlanması ve saldırının sorumlularının yargı önüne çıkarılması talep edildi.

