Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Geleceksizlik, Mutsuzluk İktidarın Gençlere Armağanı …

Milletvekili Oruç, daha fazla

Milletvekili Oruç, daha fazla genç istihdamını sağlamak üzere pozitif ayrımcılık yapılarak işsizlikle mücadele edilmesinin önemine vurgu yaptı

      Hatay Samandağlı, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, parlamentonun önceki günkü oturumunda kürsüden yaptığı konuşmada, genç işsizliğe dikkat çekti, çözüm bulunmasının önemine vurgu yaptı.

      Genç yoksulluğun nedenlerinin araştırılmasının ve buna çözüm üretmenin, bu Meclisin en temel görevlerinden biri olduğunu söyleyen Milletvekili Oruç, genç işsizlik ve yoksulluk oranı ülkenin ekonomik, eğitim, sosyal politikaları hakkında kendilerine net olarak bilgi verdiğini ve yapılan araştırmaların sonucuna göre Türkiye’de genç erkek işsizlerin yüzde 18,3, genç kadınların yüzde 34 oranında işsiz yani 8,5 milyona tekabül ettiğini bildirdi.

Genç intiharların önüne geçilmeli …

      Genel işsizliğin, kapitalist sistemin yapısal bir sorunu olduğunu bildiklerini söyleyen Milletvekili Oruç, fakat mevcut olan iktidarların ekonomik politikayı nasıl yönettikleri nasıl sonuçlar alınacağını da aynı zamanda belirlediğini ifade etti ve şunları dile getirdi: “Gelen iktidar, mevcut olan AKP ve MHP iktidarı ekonomiyi kötü yönetince bu yapısal sorunlardan gençler o kadar fazla etkileniyor ki işsizlik, yoksulluk, geleceksizlik, hayalsizlik ve mutsuzluk; işte, gençlere AKP’nin, Cumhur İttifakı’nın armağanı budur.

      Bakın ‘Gençlik, geleceğimizdir’ sözü basitçe bir slogan değildir, bir gerçekliktir. Acilen yapmamız gereken işler vardır bu konuda, alınması gereken önlemler vardır. Yurt dışına göç eden genç beyinleri Türkiye’de tutmanın yolu ve yöntemi bulunmak zorundadır. Genç intiharların önüne geçilmesi lazım. Ancak, bu antidemokratik uygulamalarla bunu yapmak mümkün değildir. Bugün gençler arkadaşlarıyla el ele yürüdükleri için şiddet görebiliyor bu ülkede. Akademideki genç, bilimsel çalışmalarından dolayı ihraç edilebiliyor. ‘Mülakat’ denilen aslında AKP’lilik testinde olduğu gibi liyakat yerine yandaşlıkla işe alınıyor. KHK’li gençler borç ödeme kaygısı yaşıyorlar. İşte, bunları komple ortadan kaldırmayı başarmak lazım.

Kamulaştırma ile işsizlikle mücadele edilebilir …

      Gençler arasında kent ve kır ayrımı hâlâ devam ediyor ve derinleşmiş durumdadır. Bunu ortadan kaldıracak sahici politikalar yürütülmesi lazım. Genç işsizlikle mücadele etmenin tabii ki yolları çoktur ve bu konuda çok önemli ve temel politik değişikliklere gidilmesi gerekir. Genç insanlara iş alanı ve istihdam yaratmak bu kadar yoğun özelleştirmeyi yapan bir iktidardan asla beklenemez çünkü yapamaz. Bugün bu kadar işsizliğin artmış olmasının en büyük nedenlerinden biri, artan özelleştirmedir ve bu ülkenin üreticilerinin patronların insafına bırakılmasıdır. Genç işsizlikle mücadele etmenin en temel yollarından biri, kamulaştırma yöntemine gidilmesidir.

Köklü çözümler şart …

      Gerektiğinde iş saatleri azaltılarak, daha fazla genç istihdamını sağlamak üzere gençlere pozitif ayrımcılık yapılarak bu işsizlikle mücadele edilmelidir. Dediğim gibi, bu bir yapısal meseledir ve köklü çözümleri gerektirmektedir.

      Sevgili gençler, öyle enseyi karartmak yok; Ahmed Arif’in dediği gibi, öyle kendini de yıkmak yok. Nerede olursak olalım, bu ülkeyi geleceksiz bırakmak isteyenlerin yüzüne meydan okumaya devam edeceğiz ve dayanacağız; kitapla dayanacağız, işle, tırnakla, düşle dayanacağız, umutla, sevdayla dayanacağız ve Anadolu’yu sizlerin genç onurlu elleriyle bizler yeniden inşa edeceğiz.”

      Mehmet ÖZGÜN