Başkan Savaş, ilimizde 500 bin Suriyeli olduğunu, 8 yıldır bu gerçekle yaşadıklarını vurguladı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, telekonferans sistemiyle bir haber programında yaptığı konuşmada, Hatay’da 500 bin Suriyeli olduğunu hatırlattı, 8 buçuk yıldır bu gerçeklerle yaşadıklarını bildirdi ve “Bizim gelirimiz 1 milyon 640 bin kişiye göre ama giderimiz 2 buçuk milyon kişilik. Biz her üç vatandaşımızın istihkakıyla bir Suriyeliye bakmakla yükümlüyüz 8 buçuk yıldır. Merkezi hükümetimizle bu yükü paylaşsaydık çok daha iyi olurdu. Entelektüel anlamda Türk vatandaşlarından biraz daha geri olduklarını söyleyebilirim. Bu nedenle daha fazla çöp üretiyorlar ve daha fazla su harcıyorlar” dedi.
Hatay en fazla Suriyeli ağırlayan 2. İl …
Şu anda kendi nüfusuna oranla en fazla Suriyeli ağırlayan 2. ilin Hatay olduğunu hatırlatan Başkan Savaş, “Ve sığınmacılar bazı ilçelerimizde daha yoğun şekilde yerleşmiş durumda. Reyhanlı ilçemizde 250 bin nüfusumuz var. Bu nüfusun %60’a yakını Suriyeli. Bu nedenle altyapı, arıtma ve içme suyu konularında maddi olarak zorlanıyoruz. Ekonomik anlamda bu yükü bizimle paylaşacak paydaşlara ihtiyacımız var. Merkezi hükümetin bu konuda belediyelere destek vermesinde fayda var” dedi.
Başkan Savaş en çok asayiş ve çevre kirliliği konusunda şikâyet aldıklarını belirterek, iki toplumun birbirine uyum sağlamakta zorlandığını ifade etti. Bu açıklamalara ek olarak Başkan Savaş, “Bir an önce Suriye’deki kardeş kavgasının son bulmasını diliyoruz. Umarım en yakın zamanda Suriye’de huzur ortamı sağlanır ve herkes kendi ülkesine geri döner” dedi.
Pandemi önlemlerini en fazla uygulayan belediyeyiz …
Hatay’ın pandemi sürecinden nasıl etkilendiğine de değinen Başkan Savaş, “Biz 11 CHP’li belediyemizle sürekli istişare içerisindeydik. Biz yerel yönetimlerin üzerine düşen her şeyi şartlarımızı zorlayarak yaptık. Hem Dünya Sağlık Örgütü’nün hem de Türkiye Pandemi Kurulunun aldığı önlemleri en fazla uygulayan belediyeyiz. Bu süreçte ekonomik anlamda zorluklar yaşayan vatandaşlarımıza da destek olduk. 17 bin vatandaşımıza market alışverişlerini yapabilecekleri kartlar dağıttık. 40 bin kişiye erzak dağıttık. Sosyal doku ekibimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için Hatay’ın her köşesinde çalıştı. Evde bakım hizmetlerimize hız verdik. Sosyal Marketlerimiz ile binlerce vatandaşımızın kıyafet ihtiyaçlarını karşıladık. Şehrin her köşesinde düzenli olarak dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirdik. Bu nedenle vaka sayımız oldukça azdı” şeklinde konuştu. Başkan Savaş pandemi sürecinde evrensel kurallara herkesin uyması gerektiğini ifade etti.
Hatay’da yapılacak olan EXPO 2021 ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Biz Hatay’da yalnızca belediye başkanlığı yapmıyoruz aynı zamanda kanaat önderliği yapıyoruz. Hatay’ın müthiş bir doğası var, yeraltı zenginlikleri var, tarıma çok elverişli, demir-çelik ve filtre sektöründe en önemli illerden birisi. Ancak Suriye meselesi nedeniyle 14 ülkeye ihracatımız durma noktasına geldi. Ekonomik anlamda geriledik. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Suriye’deki 500 bin kişi Hatay’a geldi. Biz bir çıkış yolu aramak zorundayız. Belediye Başkanı olarak biz üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Görevimiz yalnızca altyapı ve üstyapı çalışmaları yapmak değil. Biz de kentimizin sahip olduğu değerleri ön plana çıkartmak durumundayız. EXPO ile Hatay’ın kalkınmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Hatay’ı bu bölgenin ticaret merkezi haline getirmeyi planlıyoruz” açıklamalarına yer verdi.
Hatay’ın ticaretine katkı sağlamak amacıyla Hatay Deniz Otobüsü Projesini de hayata geçirmek üzere adımlar attıklarını Belirten Başkan Savaş, EXPO 2021, UNESCO gastronomi şehri unvanının alınması gibi önemli projelerle şehrin ekonomisine can suyu sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.
Kırsal kalkınma projelerine büyük önem verdiğini ifade eden Başkan Savaş, köyden kente göçün önüne geçmek ve verimliliğin artması için geleneksel tarımı teknolojiyle buluşturmak amacıyla proje başlattıklarını belirtti.
Mehmet ÖZGÜN