Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gelişen akıllı telefonlarda gizlilik ve güvenlik önemi artıyor

Kaspersky Makine Öğrenimi Teknolojisi Araştırma Grup Müdürü Vladislav Tushkanov, akıllı

Kaspersky Makine Öğrenimi Teknolojisi Araştırma Grup Müdürü Vladislav Tushkanov, akıllı telefonların en gizli verileri barındırdığını belirterek, potansiyel kötü amaçlı yazılımlara karşı bir güvenlik uygulaması kullanılmasını önerdi.
Vladislav Tushkano, AA muhabirine, yapay zeka asistanlarının mobil cihazlarda kullanımının, diğer cihazlara benzer bazı güvenlik tehditleri içerdiğini belirtti.

Mobil senaryolar için birkaç özel durumun bulunduğuna dikkati çeken Tushkanov, “Yapay zeka asistanları genellikle iki şekilde olabiliyor, ‘cihazda çalışan’ ve ‘internet üzerinden erişilen’. Çevrimiçi asistanlar, büyük cihazlardaki sürümlerle benzer şekilde çalışıyor ve aynı güvenlik kuralları geçerli oluyor. Bu kurallara göre, asistanlara gizli bilgilerinizi vermemeli ve onların tavsiyelerine kritik durumlarda güvenmemelisiniz çünkü yanlış bilgi verebilirler.” diye konuştu.

Tushkanov, temelde, yapay zekanın internet üzerindeki tanınmayan bir kişi olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sohbet botlarına verilen bilgilerin, hesabın ele geçirilmesi durumunda sızabileceğini vurgulayan Tushkanov, “Bu nedenle, hesaplarınızı güçlü şifrelerle (şifre yöneticileri tarafından oluşturulan gibi) ve iki faktörlü kimlik doğrulama ile korumalısınız.” dedi.

Tushkanov, cihaz üzerindeki asistanların, büyük dil modelinin doğrudan akıllı telefonda çalıştığı ve internet erişimi gerektirmediği durumlarda gizlilik sorunlarını büyük ölçüde çözdüğünü vurgulayarak, “Ancak, bu asistanlar üçüncü taraf hizmetlerine (örneğin, web arama) sorgular gönderen araçlar kullanıyorsa, gizlilik tehditleri büyük akıllı telefon markalarının yerleşik asistanlarıyla benzer hale geliyor. Ayrıca, akıllı telefonların sınırlı donanımı nedeniyle, cihaz üzerindeki modeller daha düşük performans gösterir ve bu nedenle yanlış bilgi ve uydurulmuş gerçekler (halüsinasyonlar) sorunu daha belirgin olabilir.” ifadesini kullandı.

Yapay zeka destekli uygulamaların, diğer mobil uygulamalarda olduğu gibi benzer güvenlik riskleri taşıdığını dile getiren Tushkanov, uygulama sağlayıcılarının, sohbetlerdeki verileri kendi modellerini geliştirmek veya diğer amaçlar için kullanabileceğini ve bu nedenle de uygulamanın gizlilik politikasının dikkatlice okumanın önemli olduğuna dikkati çekti.

“Resmi uygulama mağazalarını kullanılmalı”
Tushkanov, özellikle sanal arkadaşlar veya duygusal destek sunan chatbot’larla konuşurken sohbetlerin çok kişisel hale gelmemesine özen gösterilmesi gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

“Akıllı telefonlarımız en gizli verilerimizi barındırıyor. Bir uygulama takvim, kişiler, bildirimler, mesajlar ve fotoğraflar gibi verilere erişim sağlıyorsa, kötü niyetli bir uygulama bu verileri sızdırabilir. Bu, uygulamanın yapay zeka destekli olup olmamasına bağlı değildir. Kaspersky, popüler yapay zeka hizmetlerinin istemcisi gibi görünen tehditler tespit etmiştir. Kendinizi korumak için, yalnızca güvendiğiniz uygulamaları yüklemeli, resmi uygulama mağazalarını kullanmalı, uygulamanın talep ettiği izinlere dikkat etmeli ve potansiyel kötü amaçlı yazılımlara karşı bir güvenlik çözümü kullanmalısınız.” -AA-