Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Genel Kurul Atalay gündemiyle toplandı

14 Mayıs Genel Seçiminde

14 Mayıs Genel Seçiminde Hatay’dan Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Can Atalay‘ın milletvekilliği düşürülmesinden önce Genel Kurul’da büyük tartışma yaşandı. Muhalefet partisi temsilcileri Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay’ın gerekçeli kararı okunmadan önce söz alarak kararın hukuksuz olduğunu söylediler.

TBMM Başkanvekilinin Başkanlık kararını okutacağını söylemesi üzerine muhalefet milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak protesto etti. CHP’nin kapalı oturum kararı istedi ve Genel kurul kapalı okuruma geçti.

Kapalı oturumun ardındanMilletvekillerine lehte ve aleyhte söz verildi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş,Can Atalay’ın 9 aydır milletvekili olarak içeride neden tutulduğunu sordu ve AKP’nin hukuksuz işlerini Bekir Bozdağ’ın yaptığını söyledi. Baş “Adaleti ve hukuku da sen katlettin. Hatay halkını korkutamayacaksınız, sindiremeyeceksiniz” dedi.

Yargıtay 3. Ceza  dairesinin kararı okutuldu ve Şerafettin Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü. Bu sırada muhalefet milletvekilleri divana ve Genel Kurulu yöneten Bekir Bozdağ’a tepki gösterdi.

Çıkan tartışma üzerine oturuma ara verildi.

Anayasayı çiğneyen Başkanvekili durumuna düşmeyin

Yargıtay’ın verdiği gerekçeli karar Genel Kurulda okunmadan önce Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya kararın bugün okunmamasını ve partilere süre tanınmasını istedi. Kaya, “eğer bu karar okunursa Anayasaya uymayan bir TBMM söz konusu olacak” diye tepki gösterdi. TBMM Başkanının yurt dışında olduğunu anımsatan Kaya, AYM’nin iki kez hak ihlali kararı verdiğini bu rağmen karara uyulmadığını anımsatarak “Meclis Başkanı gelmeden karar okunmasın. Bireysel başvuru hakkını siz getirdiniz. Anayasa 153. madde AYM kararının herkesi bağlayacağını söylüyor. Anayasa Mahkemesi kararlarını çiğneyen bir başkanvekili olmayın” dedi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta Can Atalay kararının okutulması talimatının başkanlık divanı toplantısından hemen önce geldiğini belirterek “Yargıtay’ın kararı hukuki bir karar değil, siyasi karardır. Yargıtay’ın en üst mahkeme olan Anayasa Mahkemesi kararına uymaması söz konusu olamaz. Yargıtay kendisini AYM’nin üstünde görmüştür. Can Atalay olayından gelecekte uğrayacağımız hukuksuzlukları düşünemiyorum. Biz anayasa ve hukuktan yanayız. Kuvvetler ayrılığı ilkesi uygulanmalıdır. Unutulmasın ki 100 yılı dolduran bir Türkiye Cumhuriyeti hukukun üstünlüğü ilkelerine uygun hareket etmeli. Hukuk ve Adaletin gereklerine göre hareket etmeli” ifadesini kullandı.

Anayasayı ilga etmiş olacaksınız

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM’nin tarihi bir hataya imza atacağını belirterek “Can Atalay hakkında verilen kararı okutarak Anayasayı ilga etmiş olacaksınız. Anayasa çok açık. Milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi Anayasa’da belli. Siz ne yapıyorsunuz, Yargıtay 3. ceza dairesinin kararını okutuyorsunuz. Üstelik de hukuksuz bir şekilde. Halkın iradesine darbe yapan bir iktidar olarak tarihe geçtiniz. Muhalefete gelince Anayasa var da size gelince neden yok. Bu anayasa sizi bağlamıyor mu? Bağlıyorsa gereğini yapın. Bırakın hukuk devletini kanun devleti olmayacak bir uygulamayı reddediyoruz. Hatay halkının iradesini yok saydınız. Anayasaya uymak için yemin ettiniz. Sizi anayasaya uymaya davet ediyorum.

Bu suça ortak olmayın

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, şöyle dedi:

Seçilmiş ve TBMM’de bulunması gereken bir milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi için oylama yapılacak. Mesele bir milletvekili meselesinin üzerindedir. Anayasa ve hukuk oylanacak. Bu kararı okumamaakta direnen TBMM Başkanı BAE’de. TBMM Başkanına sesleniyorum, BAE’de saklanarak hukuksuzluktan kaçamazsın. Yargıtay3. ceza dairesinin hakimleri seni bu kararı okumadığını seni eleştirmişler, sana ayar vermişler. Sayın Numan Kurtulmuş için de TBMM için de bu skandaldır. Bir başka skandal bu kararın okunacağını AKP Grup başkanvekilinden duyduk. Saat.11,30 da bildiği bir konuyu biz seneden 15.30 da duyuyorum. Şerafettin Can Atalay hakkında kesinleşmiş bir karar var mı? AYM iki kez hak ihlali vermesine rağmen neden Yargıtay kararını okutmaya çalışıyorsunuz? Burada Anayasanın ihlali vardır. Mesele Yargıtay üzerinden AYM’ye sopa gösterilmesidir. Bu suça ortak olmayın.

AKP  Grup Başkanvekili Özlem Zengin kararı savunarak, Türkiye’nin her şeye rağmen bir hukuk devleti olduğunu söyledi. TBMM’nin yargı organları arasında çatışmaya fırsat vermeden bir çalışma yapması gerektiğini ifade etti.

Yargıtay 8 sanıklı Gezi Parkı davasından yargılanan Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerdem ve Çiğdem Mater Utku’ya İstanbul 3. Ağır Ceza dairesi tarafından verilen 18 yıllık cezayı AYM’nin hak ihlali görüşmesinden hemen önce onamıştı. (Sami Gökçe)