Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Genel tarım sayımı için hazırlıklar başladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım politikalarının şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak “genel tarım sayımı” için çalışmalara başladı. TÜİK, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen bu sayımın, tarımsal yapıya dair detaylı bilgilerin elde edilmesi ve tarım istatistiklerinin kalitesinin artırılmasını hedeflediğini duyurdu.

Sayımın birinci aşamasında, idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespiti ve üzerinde faaliyet gösteren işletmelerin belirlenmesi için çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek. İkinci aşamada ise uluslararası gerekliliklere ve ulusal ihtiyaçlara uygun olarak belirlenen değişkenlere ilişkin veriler, tam sayım ve örnekleme yöntemleriyle derlenecek.
Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) yer almayan potansiyel tarım arazilerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtilirken, elde edilen veriler arasında arazi ve hayvan varlığı, iş gücü, tarımsal sulama, mekanizasyon gibi bilgilerin bulunduğu ifade edildi.

Ayrıca, istatistiklerin daha anlaşılır olması amacıyla grafik, harita, tablo ve görsellerle desteklenen portalların geliştirildiği ve çocukların istatistik okuryazarlığını artırmak için “çocuk portalı”nın bu yılın ilk çeyreğinde hizmete alınacağı belirtildi. Portalın, yapay zeka teknolojileri kullanılarak çocukları ilgili alanlara yönlendirecek soru-cevap uygulamalarını içereceği ifade edildi. TÜİK ayrıca, istatistik okuryazarlığını geniş bir kitleye yaymak amacıyla hazırlanan yayınların kapsamını genişletmeyi hedefliyor. – Meriç Demiray-